Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Professor i bröstkirurgi kritisk till privatdriven mammografi

Publicerad: 9 juni 2010, 11:42

Många av de mammografiutlåtanden som vårdföretaget Aleris skickar till Stockholms läns landsting är felaktiga. Det säger Jan Frisell, professor i bröstkirurgi, till Nyheterna i TV4.
(Ny version 10/6 11.08)


Kvinnor med misstänkta bröstknölar i Stockholms län är hänvisade till två olika vårdföretag, Medicinsk röntgen respektive Aleris. Men många av de utlåtanden där cancer misstänks och som kommer till Karolinska universitetssjukhuset har uppenbara brister.

Det säger Jan Frisell, professor i bröstkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset, till Nyheterna i TV4.

– Utredningarna har varit undermåliga. De har inte hållit hög kvalitet. I vissa fall finner vi fler tumörer än vad man såg från början, säger han i tv-intervjun.

Enligt honom har företaget Aleris misstolkat röntgenbilderna i så många som vart tredje fall av de remisser som kommer sjukhuset till del, det vill säga i de fall där cancer kan misstänkas.

Stockholms läns landsting har nu beslutat att göra en medicinsk revision med hjälp av utomstående granskare av de båda företagen och de berörda sjukhusen.

Men företagets företrädare säger sig inte ha hört några klagomål.

– Eftersom jag inte känner till uppgifterna så kan jag inte kommentera, säger Anders Juhlin Dannefelt, divisionschef på Aleris Diagnostik.

Aleris informationschef, Helena Danielsson, säger till Dagens Medicin:

– Vi gör 22 000 undersökningar per år. I 2 procent av dessa undersökningar upptäcks något misstänkt som remitteras vidare till Karolinska sjukhuset och i en tredjedel av dessa fall upplever Jan Frisell att utlåtandena är undermåliga. Det är alltså inte en tredjedel av alla mammografier som är felaktiga.

Ansvariga på det mindre av företagen, Medicinsk röntgen, har inte kommenterat kritiken, uppger TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev