onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Proteinbrist kopplas till riklig mens

Publicerad: 23 januari 2018, 16:18

Ungefär en av fem kvinnor är drabbad av riklig menstruation.

Foto: Thinkstock

Forskare har upptäckt varför vissa kvinnor blöder mer än andra i samband med menstruationen. De har också visat att tillståndet går att behandla utan hormonpreparat.


Ungefär en av fem kvinnor är drabbad av riklig menstruation. De blöder för mycket, helt enkelt, ett tillstånd som förutom stort lidande och besvär kan resultera i svår blodbrist.

Hormonläkemedel hjälper, men är förknippat med biverkningar. Ett mer drastiskt alternativ, som vissa kvinnor väljer, är hysterektomi, det vill säga att livmodern opereras bort helt och hållet.

Men nu har forskare vid The University of Edinburgh i Skottland upptäckt varför vissa kvinnor blöder mer än andra samt visat att tillståndet går att behandla.

Forskarna har studerat den slemhinna som beklär insidan av livmodern. I samband med menstruationen stöts denna slemhinna, som kallas för endometrium, bort. Kvar blir en sårig yta som blöder och som måste läka för att blödningen ska upphöra.

Nu har forskarna upptäckt att minskade nivåer av syre stimulerar produktionen av ett protein, HIF-1, som främjar denna läkningsprocess. Och att kvinnor som lider av riklig mens ofta har lägre nivåer av detta protein, jämfört med kvinnor med mer normala blödningar.

Forskarna testade även att ge möss läkemedel som ökar produktionen av HIF-1, vilket förbättrade läkningsprocessen och resulterade minskad blodförlust.

Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften i Nature Communications, öppnar detta upp för eventuella icke-hormonella behandlingar för rikliga menstruationsblödningar.

– Våra resultat visar, för första gången, att HIF-1 och reducerade syrenivåer i livmodern behövs för att optimera läkningen av livmoderns insida. Intressant nog visades det sig också att ökande nivåer av HIF-1 hos möss kan innebära en ny, icke-hormonell, läkemedelsbehandling, säger Jackie Maybin som ledde studien, i ett pressmeddelande.

Orsaker bakom en riklig menstruation kan dock vara flera, såsom en muskelknuta i livmodern (myom) eller att livmoderslemhinnan finns även på andra ställen än i livmodern, vanligtvis äggstockarna, så kallad endometrios.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev