Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Provrörsbefruktning kopplas till ökad risk för dödfödsel

Publicerad: 24 februari 2010, 09:42

Kvinnor som blir gravida med hjälp av provrörsbefrukning, IVF, har större risk att föda ett dött barn, enligt danska forskare. Svensk forskning ger dock ett annat besked.


Forskare från Århus universitetssjukhus i Danmark har jämfört risken för dödfödsel hos kvinnor som blivit gravida efter fertilitetsbehandling och hos andra kvinnor. Uppgifter om över 20 000 graviditeter i en dansk databas har analyserats. I materialet ingår inga tvillinggraviditeter.

Risken att föda ett dött barn var 16,2 per 1000 bland kvinnorna som genomgått IVF, jämfört med 3,7 per 1000 bland dem som inte haft några svårigheter att bli gravida. Bland kvinnor som haft vissa problem att bli gravida var risken 5,4 promille.

Slutsatsen är att kvinnor som blivit gravida efter IVF har en fyra gånger större risk att få ett dödfött barn, och risken kvarstod efter att forskarna korrigerat för olika faktorer som mammans ålder och rökvanor.

Forskarna anser att orsaken kan ligga antingen i själva fertilitetsbehandlingen, eller förklaras av faktorer hos föräldrarna som behöver sådan behandling för att bli gravida.

En ännu opublicerad svensk studie motsäger dock de danska resultaten.

- Vi kan inte se någon riskökning, säger Karl-Gösta Nygren, specialist i obstetrik och gynekologi, till nyhetsbyrån TT.

Enligt TT har de svenska forskarna studerat 32 000 kvinnor som genomgått IVF, och studien är alltså större än den danska.

Läs abstract:

Human Reproduction, publicerad online den 23 februari 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev