Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Regionalt cancercentrum sågar förslaget om mammografibussar

Publicerad: 23 september 2021, 04:00

Mobila mammografibussar lockar inte kvinnor, enligt Regionala cancercentrum. De ser hellre en satsning på fasta enheter som ligger centralt.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmBröstcancerSocialdemokraterna

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se


Under tisdagsförmiddagen föreslog Socialdemokraterna i regionstyrelsens möte i Stockholm att det bör införas mobila mammografibussar i Stockholm. 

– Vi vill att det ska införas, jag tror att man måste sänka trösklarna. Mobila verksamheter är bra för att få mer tillgänglig vård och ett ökat deltagande. Vi var tidiga med att föreslå vaccinbussarna, vi vet att uppsökande verksamhet fungerar för de människor som behöver vården som mest, säger Talla Alkurdi (S), oppositionsregionsråd i Stockholm.

Läs också: Yngre kan få vänta på mammografi när lång kö av äldre ska betas av 

Förslaget röstades ner av majoriteten som går på Regionalt cancercentrums linje, som inte tycker att förslaget bygger på realistiska antaganden. 

– Vi har lång erfarenhet och svar på frågan. Sätter vi en mobil enhet i Norrtälje, så vill kvinnor inte åka dit för att göra sin mammografi, säger Karin Leifland, processledare för mammografi och överläkare på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, RCC.

Överläkaren med erfarenhet av mammografi sedan åttiotalet, säger att de har testat konceptet på flera ställen och att det har varit samma sak överallt.

– Däremot vill kvinnor gärna göra sin mammografi i centrala Stockholm, därför att de kan tänka sig att åka in till stan, kanske för att de arbetar i city eller så passar de på att uträtta andra ärenden, säger Karin Leifland.

Dessutom är mobila verksamheter dyra. De kräver mer personal och på grund av strålskyddsmyndigheternas krav måste de vara stora och tar upp fem till sex parkeringsplatser där de står.

– Mammografi är också beroende av el och vatten och det behöver finnas toaletter. Därför behöver bussen stå utanför någon vårdcentral eller affär och det är inte alltid det fungerar. Det blir besvärligt.

Är det samma för kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden?

– Ja det är samma sak för dem, de vill heller inte åka till mobila enheter. Men i Södertälje, där mammografin ligger i en del av sjukhuset fungerar det bra, säger Karin Leifland och fortsätter:

– Det fungerar också bättre i Norrbotten och i Västerbotten där avståenden är mycket längre. 

Regionalt cancercentrums förslag är att Region Stockholm hellre satsar på en fast enhet, som ligger lättillgängligt, i närheten av kommunikationer. 

Men Socialdemokraterna menar att vården inte är jämställd. 

– Det finns en ojämställdhet i perspektivet stad och landsbygd. Med tanke på att vi har så mycket vårdval i Region Stockholm har vården koncentrerats än mer och vården flyttas till Stockholms innerstad och blir otillgänglig för den som bor utanför staden, säger Talla Alkurdi. 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev