Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Relationen till Gud kan påverka amningen

Publicerad: 9 december 2016, 12:16

Forskarna föreslår att det finns en koppling mellan religion och amning.

Foto: Thinkstock

Det verkar som att religionen kan ha en betydelse för om mamman kommer amma sitt barn eller inte, enligt en ny studie i tidskriften BMJ Global Health.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar nyblivna mödrar att amma sina barn, men ändå ges mjölkersättning i hög utsträckning i vissa västerländska länder. Det är känt att moderns ålder kan inverka på beslutet, men spelar även religionen en viss roll?

Det ville ett internationellt forskarlag ta reda på och jämförde förekomsten av amning i länder med en utbredd protestantisk eller katolsk tro. Studien innefattade bland annat USA, Kanada, Frankrike och Irland.

Enligt resultaten var det fler protestantiska mödrar som ammade. Det motsatta sågs för kvinnor som levde på platser där en katolsk tro dominerade, exempelvis var initieringen av amning under 80 procent i Irland och Frankrike.

Att protestanter är mer benägna att amma antyder även en tidigare amerikansk multicenterstudie som undersökte förekomsten av amning mellan protestanter och personer utan religiös anknytning.

Forskarna föreslår att det finns en koppling mellan religion och amning. Den kunskapen kan vara viktig för att veta var i västvärlden som hälsofördelarna med att amma behöver lyftas, menar de.

En svaghet med studien är att resultaten inte kan fastslå några orsakssamband, skriver forskarna. De påpekar också att fynden behöver bekräftas i större studier framöver.

Forskarna använde sig av olika databaser för att samla in uppgifter om amning, däribland WHO:s databas. Resultaten justerades bland annat för befolkningstäthet.

Läs mer i abstract:

Jonathan Bernard med flera. Breast feeding initiation rate across Western countries: does religion matter? An ecological study. BMJ Global Health, publicerad online den 6 december 2016. Doi: 10.1136/bmjgh-2016-00015

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev