Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Risk för blodpropp kvarstår längre än vad man trott

Publicerad: 13 februari 2014, 16:00

Gravida kvinnor har en förhöjd risk för blodpropp som kvarstår längre än sex veckor efter förlossningen, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Det är forskare i USA som följt nästan 1,7 miljoner förstföderskor upp till 1,5 år efter förlossningen. Syftet var att ta reda på hur länge den ökade benägenheten för blodproppar kvarstår efter graviditeten.

Slutsatsen är att denna risk var förhöjd upp till sex veckor efter förlossningen, vilket enligt forskarna var ett väntat fynd. Men de fann också att risken var  blygsamt  förhöjd i upp till tolv veckor efter förlossningen.

Förebyggande behandling med blodförtunnande läkemedel ges normalt i sex veckor efter förlossningen till kvinnor som även har andra riskfaktorer för blodpropp. Forskarna bakom studien anser att man nu bör undersöka nyttan av sådan behandling under en längre period.

Läs abstract till studien:

Hooman Kamel med flera. Risk of a Thrombotic Event after the 6-Week Postpartum Period. New England Journal of Medicine, publicerad online den 13 februari 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1311485

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev