Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Risk för framtida tarmläckage efter förlossningsskada

Publicerad: 3 november 2020, 07:23

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Kvinnor som i samband med förlossningen drabbas av skador på ringmuskeln, löper en tydligt förhöjd risk att drabbas av tarmläckage senare i livet. Det konstaterar forskare i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

T


Det framkommer i en ny studie som publiceras i American Journal of Obstetrics and Gynecology. De allra flesta förlossningar sker utan att den blivande mamman skadas. Lindriga bristningar i underlivet är visserligen förhållandevis vanligt förekommande, men dessa läker oftast av sig själva eller så sys de ihop direkt efter förlossningen utan framtida men.

Men det förekommer också att ändtarmens ringmuskel (sfinktermuskeln) skadas, något som drabbar runt en av tjugo kvinnor vid den första förlossningen. En uppföljning av drygt 7 000 kvinnor som födde två barn mellan åren 1992 och 1998 i kombination med ett frågeformulär när kvinnorna var 50-60 år gamla, visar att de kvinnor som drabbades av en sfinkterskada i samband med den första förlossningen hade en trefaldig ökad risk för en liknande skada vid den andra förlossningen. Därutöver ökar också risken för framtida tarmläckage med antalet skador. Vanligast var läckage av flytande avföring och gas, i svårare fall även fast avföring.

”I den här studien har vi kunnat fastställa hur sfinkterskador är kopplat till ofrivilligt tarmläckage långt senare i livet, något som tidigare har ifrågasatts. Detta måste vägas in i rådgivning till de gravida kvinnor som löper störst risk för skadan”, säger Maria Gyhagen, forskare inom obstetrik och gynekologi tillika studiens huvudansvariga, i ett pressmeddelande.

Läs studien här

Johan Nilsson/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev