Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Risk för stora barn då mamman ökar mycket i vikt

Publicerad: 31 oktober 2008, 15:01

Risk för stora barn då mamman ökar mycket i vikt

Foto: Foto: Photos.com

Risken för att föda ett stort barn är dubbelt så hög hos kvinnor som går upp mycket i vikt under graviditeten. Risken ökar även utan att mamman har graviditetsdiabetes.


– Eftersom så många kvinnor ökar mer än 18 kilo i vikt, innebär dessa resultat ett viktigt budskap till alla kvinnor att undvika för stor viktuppgång under graviditeten, säger Teresa Hillier, forskare bakom studien, till Reuters.

Kvinnor som går upp mer än 18 kilo i vikt under sin graviditet, löper dubbelt så stor risk mot dem som ökar mindre i vikt, att föda ett barn som väger mer än 4 kilo – vilket räknas som ett stort barn.

40 000 amerikanska kvinnor som födde barn i Washington mellan 1995 ingick i studien som publiceras i medicinska tidskriften Obstetrics & Gynecology, och som utförts vid Kaiser Permanente Center for Health Research i Oregon, USA.

20 procent av alla som ökade mer än 18 kilo i vikt fick stora barn, mot 12 procent bland de normalviktiga kvinnorna. Den grupp som hade högst risk att få stora barn var den som både ökat mer än 18 kilo i vikt och dessutom hade graviditetsdiabetes. Runt 30 procent av dessa kvinnor födde stora barn, jämfört med 13 procent bland normalviktiga med diabetes.

Ett stort barn riskerar att ge en komplicerad förlossning, med ökade bristningar, blödningar och behov av kejsarsnitt. Barnets axlar riskerar också att fastna, och nyckelbenen kan brytas. Tidigare forskning visar också att barn som föds stora oftare blir överviktiga även i högre åldrar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev