Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Risken för bröstcancer kan öka med tillskott av folsyra

Publicerad: 6 April 2010, 14:02

Kvinnor med en viss genuppsättning får ökad risk för bröstcancer av folat, enligt en svensk studie. Forskaren som står bakom avråder från att berika kosten med folsyra.


Näringsforskaren och doktoranden Ulrika Ericson har analyserat data om 17 000 kvinnor som ingick i den stora befolkningsstudien Malmö Kost Cancer på 1990-talet. Generellt sett var B-vitaminet folat kopplat till ett visst skydd mot bröstcancer.

Samtidigt visade sig sambandet vara det motsatta bland omkring en tiondel av kvinnorna. De hade en speciell variant av ett enzym som påverkar hur folat beter sig i kroppen.

Frågan om fördelar och nackdelar med att berika livsmedel med folsyra, syntetiskt framställt folat, har diskuterats flitigt i Sverige de senaste tio åren. Med tanke på den ökade cancerrisken för en minoritet av kvinnorna är Ulrika Ericson motståndare till en sådan förändring.

– Det är bättre att äta en kost med mycket frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Då får man i sig lagom mängder av både folat, andra vitaminer och kostfibrer, säger hon i ett pressmeddelande.

För kvinnor som vill bli gravida, och personer som har en viss typ av blodbrist är dock kosttillskott med folat motiverat, anser Ulrika Ericson.

Hennes avhandling läggs fram vid Lunds universitet den 10 april.

Relaterat material

Folsyra kopplas till färre hjärtfel hos nyfödda

Ökad cancerrisk med folsyra

Ingen berikning med folsyra

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev