Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Risken för förlossningspsykos störst bland äldre kvinnor

Publicerad: 10 februari 2009, 09:07

Risken för förlossningspsykos störst bland äldre kvinnor

Risken att drabbas av psykos efter förlossning är större för kvinnor som får sitt första barn efter att de fyllt 35 år. Det visar en ny studie från Karolinska institutet i Solna.


Forskarna har använt sig av data från det medicinska födelseregistret och tittat på närmare 750 000 förstföderskor i Sverige under åren 1983 och 2000. De ägnade störst uppmärksamhet åt de kvinnor som inte hade någon psykotisk sjukdom dokumenterad sedan tidigare.

– Kvinnor som tidigare drabbats av psykiatriska tillstånd har en ökad risk för psykos efter förlossningen. Vi ville i denna studie identifiera faktorer som ökar risken för psykos bland dem som aldrig drabbats, säger en av forskarna, Unnur Valdimarsdóttir, i ett pressmeddelande.

Det visade sig att 892 av kvinnorna fick vårdas på sjukhus för psykossjukdom 90 dagar efter sin första förlossning. 50 procent av dessa insjuknade för första gången.

Forskarna såg ett samband mellan ökad ålder och risk för psykos. Bland de förstföderskor som var 35 år och äldre var risken att drabbas av psykos 2,4 gånger högre än bland dem som var 19 år eller yngre.

Enligt forskarna behövs fler studier som reder ut eventuella förklaringsmekanismer, till exempel om hormonella ändringar vid förlossningen spelar roll.

Studien publicerades i det senaste numret av tidskriften PloS Medicine.

PloS Medicine 2009; 6: 1–8

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev