torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Rökning ökade risk för reumatism

Publicerad: 22 april 2013, 13:26

Foto: Photos.com

Några cigaretter om dagen mer än fördubblar risken för ledgångsreumatism hos kvinnor, enligt en stor svensk studie.


Data om mer än 34 000 kvinnor har analyserats av forskare vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset. Kvinnorna, som var mellan 54 och 89 år, följdes från den 1 januari 2003 till den sista december 2010.

I en studie som publicerades i dag, måndag, framgår att risken att drabbas av ledgångsreumatism var mer än fördubblad för kvinnor som hade rökt en till sju cigaretter om dagen. Resultaten visar också att risken att drabbas var signifikant förhöjd för tidigare rökare 15 år efter rökstopp. Men risken att drabbas minskade ändå med 30 procent när personer som hade varit rökfria i 15 år jämfördes med personer som endast hade varit rökfria i ett år.

Forskarna skriver att deras studie visar att också lätt cigarettrökning är koppad till en ökad risk för ledgångsreumatism. De anger att deras studie ligger i linje med en meta-analys om rökning och ledgångsreumatism, men att det också finns studier som inte har funnit ett sådant samband.

Läs abstract:

Daniela Di Giuseppe med flera. Cigarette smoking and smoking cessation in relation to risk of rheumatoid arthritis in women. Arthritis Research & Therapy, publicerad online den 22 april 2013. DOI:10.1186/ar4218

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev