fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Rutiner för igångsättning ska ses över

Publicerad: 31 januari 2020, 15:06

Inga skarpa besked från professionsorganisationerna men nu ska frågan om tidigare igångsättning behandlas inom kunskapsstyrningsorganisationen.

Foto: Thinkstock

I ett gemensamt ställningstagande har SFOG och Barnmorskeförbundet enats om att det behövs ny vägledning till regionerna om när gravida bör bli igångsatta.

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Beskedet kom efter ett möte på fredagseftermiddagen när en gemensam arbetsgrupp för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, och Barnmorskeförbundet diskuterat frågan om tidigare igångsättning.

– Från SFOG förutsätter vi att vetenskapen ska vara grunden till hur vi bedriver vården. I frågan om induktion har vi och Barnmorskeförbundet på kort tid gjort en genomgång av forskningsläget. Vi förväntar oss att det fortsatta arbetet med kunskapsstyrning ska leda till en mer jämlik vård med nationell samsyn, säger Eva Uustal, styrelseordförande i SFOG, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till att riktlinjerna diskuterats är resultaten från förlossningsstudien Swepis, som undersökte om det är säkrare för kvinna och barn om förlossningen sätts igång i graviditetsvecka 41 i stället för i vecka 42. Studien avbröts i förtid efter att sex barn i avvaktagruppen dött, men ingen i gruppen där förlossning sattes igång i vecka 41.

Efter att ha gått igenom aktuell forskning har organisationerna enats om att det finns stöd för att se över rutinerna vid igångsättning vid landets förlossningskliniker.

En rekommendation som ska fungera som vägledning för regionerna ska nu tas fram av det nationella programområdet, NPO, för kvinnosjukdomar och förlossning, som verkar inom ramen för nationell kunskapsstyrning. Det ska även tas fram ett informationsmaterial som ska ”underlätta för kvinnor tillsammans med förlossningsansvariga att göra ett välinformerat val om igångsättning”.

Arbetet kommer, enligt pressmeddelandet, att ske i nära samverkan mellan NPO, SFOG och Barnmorskeförbundet med stöd ifrån Socialstyrelsen.

I dag är det standard på de flesta svenska kliniker att igångsättning sker vid 42 graviditetsveckor och en förändring kommer att sätta press på verksamheterna.

Enligt en kartläggning av Vårdfokus, som Dagens Medicin tidigare rapporterat om, är det ett fåtal regioner som kommer att klara fler igångsättningar med befintliga resurser.

Relaterat material

Fler igångsättningar sätter press på kliniker

Studieresultat kan få stor effekt på landets förlossningar

10 000 fler igångsättningar per år

Lägre dödlighet med tidigare igångsättning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev