söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Rymdteknik ska rensa ut odörer på NKS

Publicerad: 15 februari 2018, 09:00

Dålig lukt uppstår allt som oftast på ett sjukhus och med ny UV-teknik hoppas NKS på att komma till rätta med det.

Det går inte att öppna fönstren och vädra på NKS. Odörerna listas av facket som ett av många arbetsmiljöproblem. Nu testas NASA-metoder för att få bort lukten.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhuset

Starkt UV-ljus ska rena luften på naturligt sätt.

Gunnar Öhlén är sammankallande i ”Odör-gruppen”, som den kommit att kallas, på Nya Karolinska Solna. Han var tidigare chefläkare men har numera titeln senior medicinsk rådgivare och har varit mycket involverad i byggandet av NKS.

– NKS är byggt med höga miljökrav och certifieringar, med dubbla glasfasader, multipla glas inåt och då går det inte tekniskt att bygga så att vi kan öppna fönstren. Problemet med odörer har de till exempel även i nyare delar av Mayokliniken i Minnesota, förklarar Gunnar Öhlén.

Odörer på avdelningar och mottagningar är en av 26 punkter som Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset listar som en arbetsmiljöbrist på Nya Karolinska Solna. I fredags lämnade föreningen in en 6:6a-anmälan till arbetsgivaren.

Redan vid planerandet av NKS var man medveten om problemet, enligt Gunnar Öhlén, och gjorde så det blev möjligt att styra och forcera ventilationen i vissa utrymmen.

– Det är svett, kräkningar, diarré och odören i framför allt i förlossningsrummen vi måste ha uppmärksamhet på. Vi ska snart göra förnyade kontroller av den forcerade ventilationen så att den fungerar som den ska.

Men det räcker inte och därför har sjukhuset ”world wide” undersökt olika teknologier för att hantera lukter, enligt Gunnar Öhlén.

De ozongenererande aggregat som används i slaktstugor och soprum, kan inte användas samtidigt som människor befinner sig där och kan dessutom påverka plaster och andra material.

– Det vill vi inte ha in i vårt nya, fina sjukhus.

En metod att låta luften med hjälp av inbyggda fläktar svepa förbi UV-lampor för att renas, är ineffektiv tidsmässigt och lamporna slits ut fort.

Återstår en teknik utvecklad av NASA för rymdfarkoster och som godkänts för användning inom hälso- och sjukvården av FDA, den amerikanska motsvarigheten till läkemedelsverket. Det är en bärbar metallåda som innehåller en väldigt stark UV-lampa, förklarar Gunnar Öhlén.

– UV-lampan bildar hydroxyler som påverkar luktmolekylerna så de faller sönder. Hydroxylerna sprutas ut i en kaskad ur lådan och luftrenar, på samma naturliga sätt som solen, säger han.

NKS har lånat två aggregat från företaget som tillverkar dem.

–  Vi ska börja testa på rum som ska städas på förlossningen. Mobila städteamet kommer att ha den ena för att testa så snart de blir kallade till en ”odör-situation”.  Sedan ska vi utvärdera det.

Till skillnad mot exempelvis Huddinge sjukhus, jättekomplexet som stod klart 1972 och så gott som helt saknar balkonger, har NKS ritats med 45 balkonger och terasser, framhåller han.

– På våning tio, till exempel, högst upp i behandlingsbyggnaden för cancervård, lyckades jag personligen se till att vi prioriterade undan ventilationsutrymmen för att ge plats åt en stor terrass där patienter och personal kan få sol och luft, säger han med entusiasm.

Senast den 18 februari har Läkarföreningen begärt ett skriftligt svar på sin arbetsmiljöanmälan.

Sara Åsbrink, huvudskyddsombud och förtroendevald för Läkarföreningen, är dock skeptisk till att alla listade brister ska gå att lösa på ett enkelt sätt.

– Det finns många grupper och projekt som jobbat sedan länge med de här problemen men det saknas samordning och arbetsmiljöansvaret i den nya temaorganisationen är otydligt. Om vi inte får tillfredställande svar måste vi gå vidare till Arbetsmiljöverket med vår anmälan, säger hon.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev