Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Så kan mitokondriebyte göras säkrare

Publicerad: 30 november 2016, 18:00

Bilden visar hur en cellkärna tas ut från en icke-befruktad äggcell. Kärnan kan sedan överföras till en äggcell med friska mitokondrier där man tidigare tagit bort den ursprungliga cellkärnan.

Foto: Center for Embryonic Cell and Gene Therapy of Oregon Health & Science University

Genom att matcha givare och mottagares dna kan det gå att nå bättre resultat vid provrörsbefruktning med donerade mitokondrier, enligt en studie i tidskriften Nature.


– Det här är välkomna resultat som ändå manar till försiktighet i hur metoden används när den eventuellt införs i sjukvården, säger Erik Iwarsson, docent och överläkare inom klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Vissa sällsynta sjukdomar beror på att cellerna bär på skadliga mutationer i den arvsmassa som finns i mitokondrierna, cellernas kraftverk. Dessa mutationer ärvs helt och hållet från modern.

Genom att överföra moderns kärn-dna till en frisk äggcell från en donator, vilken sedan befruktas kan riskerna minimeras att de skadliga mutationerna förs över till nästa generation. Tekniken som också kallats treparts-ivf har på senare tid blivit omskriven sedan Storbritannien gjort det lagligt med kliniska studier med metoden.

Kritiker har dock pekat på att metoden ännu inte är säker. Forskning har pekat på att moderns skadliga mitokondrie-dna ändå kan överföras till den nya generationen av celler, om än i låg grad.

Detta fenomen uppmärksammas tydligt i den nya studien där forskare vid bland annat Oregon Health and Science University i Portland, USA, gort försök med mitokondrieöverföring i celler från tre familjer med två olika mitokondriella sjukdomar.

I de flesta fallen gick det att skapa tidiga embryon med friska mitokondrier från givaren. Men i några fall kom de skadliga mitokondrierna tillbaka och kom till slut att helt dominera.

Forskarna konstaterar dock att risken för detta verkade vara särskilt stor när vissa sekvenser i moderns respektive givarens mitokondrie-dna inte var matchade. Därigenom skulle mitokondrie-dna:t från modern i dessa fall replikeras snabbare än det från givaren.

Forskarna föreslår därför att man i framtida studier med mitokondriedonation försöker matcha givare och mottagare enligt deras resultat.

– De här resultaten visar tydligt hur viktigt det är att man först gör ordentliga grundvetenskapliga försök innan man ger sig på att använda oprövade metoder, så att man kan upptäcka begränsningarna. Det är viktigt att denna forskning drivs vidare eftersom metoden skulle vara mycket välbehövlig om man kommer fram till att den är säker, säger Erik Iwarsson.

I Sverige finns inga planer på att börja med kliniska försök med mitokondriedonation. För tre år sedan konstaterade Statens medicinsk-etiska råd att tekniken då inte var etiskt godtagbar mot bakgrund av det ”bräckliga kunskapsläget”.

Nyligen rapporterades om ett fall i Mexiko där en barn fötts med hjälp av tekniken.

Läs abstract till studien:

Eunju Kang med flera. Mitochondrial replacement in human oocytes carrying pathogenic mitochondrial DNA mutations. Nature publicerad online den 30 november 2016. DOI: 10.1038/nature20592

Relaterat material

Föddes med dna från tre personer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev