söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Så stor är överdiagnostik vid mammografi

Publicerad: 2 april 2012, 21:00

Upp till var fjärde invasiv bröstcancer som upptäcks vid mammografiscreening hade aldrig påverkat kvinnans hälsa, enligt en ny norsk studie i tidskriften Annals of Internal Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Tack vare regelbundna mammografikontroller kan bröstcancer upptäckas i tidigare skede och därmed bli lättare att behandla.

Men sådan screening kan också leda till upptäckt av cancrar som aldrig skulle ha gett några symtom, för att de stannar i sin utveckling eller för att kvinnan dött i någon annan sjukdom i stället.

Tidigare forskning har gett olika besked på hur omfattande sådan överdiagnostik är. En ny norsk studie pekar nu på att 15 till 25 procent av all invasiv bröstcancer som diagnostiseras vid mammografikontroller inte skulle vara farlig för kvinnan.

Resultatet baseras på analys av nästan 40 000 fall av bröstcancer i Norge, före och efter olika regioner införde mammografiscreening. Analysen tar enligt forskarna hänsyn till hur insjuknandet har påverkats över tid oavsett om screening var införd i en region eller inte.

Forskarnas slutsats är att överdiagnostik och därmed överbehandling med till exempel kirurgi, cellgifter och strålning skapar ett kliniskt och ett etiskt dilemma, som gör det tvivelaktigt om mammografiprogram alls bör existera.

Enligt forskarna kan dilemmat bara lösas med en mammografimetod som på ett säkert sätt identifierar potentiellt dödliga cancrar. Innan en sådan metod kan tas i bruk anser de att kvinnor måste informeras om att mammografisscreening innebär en risk för överdiagnostik.

Bakom studien står bland annat den svenske forskaren Hans-Olov Adami, professor i epidemiologi vid Harvard School of Public Health i Boston, USA.

Delvis samma forskarlag publicerade för en tid sedan en uppmärksammad studie, baserad på samma metod som den nu aktuella studien, där de fann att minskningen av dödlighet i bröstcancer tack vare mammografiscreening var relativt blygsam, se länk här intill.

Läs abstract till studien:

Kalager M m fl. Overdiagnosis of Invasive Breast Cancer Due to Mammography Screening: Results From the Norwegian Screening Program. Annals of Internal Medicine 2012; 156: 491–499.

Relaterat material

Blygsam effekt av norsk screening med mammografi

Nya siffror på överdiagnostik vid mammografiscreening

Farliga tumörer dyker upp mellan mammografier

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev