Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Samordnare ska lösa Stockholms förlossningskris

Publicerad: 1 november 2021, 09:23

Produktionsdirektör Nicole Silverstolpe har utsetts till förlossningssamordnare i Region Stockholm.

Foto: Anna Molander Fotograf

Uppemot hundra barnmorskor i Region Stockholm har lämnat sitt jobb i år på grund av dåliga arbetsförhållanden. Regionen tillsätter en samordnare för att lösa krisen.

Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdRegion StockholmSödersjukhusetDanderyds sjukhusFörlossningskrisen

T


Region Stockholm tillsätter nu en förlossningssamordnare för att lösa den krissituation som uppstått inom förlossningsvården i Region Stockholm.

I uppdraget ingår att ”förutsättningslöst se över möjliga lösningar på kort sikt för att säkerställa regionens förlossningskapacitet med fortsatt hög kvalitet inom förlossningsvården”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Läs mer: S vill lösa förlossningskris med C, MP, KD och L 

Till samordnare har utsetts produktionsdirektör Nicole Silverstolpe.

”Det är tydligt att det krävs insatser för att se till att vårdpersonalen inom förlossningsvården får en bra arbetsmiljö och återfår sin arbetsglädje”, säger Nicole Silverstolpe i pressmeddelandet.

Tidigare i veckan rapporterade flera medier att minst hundra barnmorskor i Region Stockholm sagt upp sig hittills i år. Många vittnar om en pressad arbetssituation och underbemanning.

På Södersjukhuset i centrala Stockholm har alla förlossningschefer lämnat sina uppdrag i protest och på fredagen meddelade ytterligare 26 barnmorskor att de säger upp sig från Danderyds sjukhus.

Finansregionråd i opposition Aida Hadzialic (S) säger till TT att situationen för förlossningsvården i Stockholm är alarmerande.

– Vi har en förlossningsvård som befinner sig i kris, patienter som larmar, vårdpersonal som flyr och chefer som lämnar sina uppdrag i protest mot hur arbetsmiljön är på förlossningsvården.

Fortsatt säger Hadzialic att ännu mer resurser omedelbart måste skjutas till. 440 miljoner till regionens sjukhus och 50 miljoner direkt till förlossningsvården är oppositionens förslag, säger Hadzialic.

– Det finns pengar i Region Stockholm men det jag saknar är ett ledarskap och någon som vill göra något åt den alarmerande situationen. Irene Svenonius måste agera eller avgå för så här kan vi inte ha det.

Angående förlossningssamordnaren som nu tillsätts säger Hadzialic att det är en kompletterande åtgärd men att det inte räcker.

– Det kommer inte åt grundproblemet som är resursbrist och att man har skapat så pass allvarliga arbetsmiljöproblem att utsliten personal nu väljer att sluta.

 

Läs också:

Vårdförbundet: ”Risk för fler massuppsägningar” 

 

S vill lösa förlossningskris med C, MP, KD och L 

 

Fyra chefer slutar på Sös förlossning 

 

Barnmorskeflykt från Danderyd 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev