Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

SD-topp: Frivilligt med abort i utbildningen

Publicerad: 4 september 2018, 06:09

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Barnmorskor bör kunna välja bort lektioner om abort i sin utbildning, anser Carina Ståhl Herrstedt, ordförande för partiets kvinnoförbund.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Sedan tidigare driver SD linjen att gränsen för fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till 12. I en intervju med Expressen kommer Carina Ståhl Herrstedt nu med idén om att det borde vara frivilligt i barnmorskeutbildningen att lära sig utföra en abort.

- Det enklaste hade väl varit att ha två typer av utbildningar när man utbildar sig, att abort är någonting man kan välja bort i utbildningen, säger hon till tidningen.

Centerns partiledare Annie Lööf reagerar starkt på Ståhl Herrstedts tankegångar.

"Det provocerar mig när Sverigedemokraterna som det ojämställda parti man är lägger den här typen av förslag. På många håll i världen kämpar kvinnor för möjligheten att ens få göra abort, och vi har kommit en lång bit på vägen i Sverige. Då kommer det in ett ojämställt parti och vill backa bandet. Det är oanständigt", säger Lööf i en skriftlig kommentar till TT.

Svenska Barnmorskeförbundet dömer också ut förslaget.

- Det går helt emot vår grundprincip om att det är kvinnan som väljer själv vad hon vill göra med sin kropp och det är inte professionen som ska välja ett smörgåsbord vad man vill delta i eller inte, säger ordföranden Mia Ahlberg till Expressen.

TT

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev