onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Sex varje dag bäst för män med fertilitetsproblem

Publicerad: 30 juni 2009, 12:14

Ha sex varje dag – om ni vill bli gravida men har fertilitetsproblem. Antalet spermier blir visserligen färre, men kvaliteten förbättras.


Det hävdar nu en grupp australiensiska forskare, med läkaren David Greening i spetsen, som har undersökt män med fertilitetsproblem, rapporterar BBC News Health.

Det allmänna rådet till par som vi bli gravida är att ha sex varannan eller var tredje dag. Detta för att spermieproduktionen ska hinna  återhämta sig  mellan ejakuleringarna.
Men i den aktuella studien fick 118 män med fertilitetsproblem i stället ejakulera en gång om dagen i en vecka.

Analyser av sädesvätskan visade att antalet spermier visserligen sjönk under veckan som gick, från 180 till 70 miljoner, vilket fortfarande är acceptabelt ur ett fertilitetsperspektiv, men kvaliteten förbättrades avsevärt. Andelen spermier med DNA-skador och rörelseproblem var betydligt lägre jämfört med de män som inte ejakulerade lika ofta.

Forskarnas teori är att ju längre tid spermierna vistas i testiklarna hos dessa män, desto mer skadade blir de. Den varma miljön i testiklarna gör dem dessutom slöa, hävdar forskarna.

Forskarna vet ännu inte om män utan fertilitetsproblem gynnas av dagligt sex, men David Greening och hans kollegor vid Sydney IVF tror att så är fallet. David Greening varnar samtidigt för att ha dagligt sex alltför länge, eftersom antalet spermier i så fall, av allt att döma, skulle bli allt för få. Däremot rekommenderar han  massor av dagligt sex  kring den tid då kvinnan har ägglossning. Enligt David Greening handlar det om att hålla  floden flytande .

Enligt honom kan fyndet även komma att påverka de par som försöker att bli gravida med hjälp av in vitro-fertilisering, IVF, eftersom de ofta får rådet att avstå från sex ett par dagar för att på så vis maximera antalet spermier.

Studien presenterades vid European Society for Human Reproduction and Embryologys årliga möte i Amsterdam, Nederländerna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev