Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Sjukgymnastik efter operation botar svåra axelproblem

Publicerad: 1 juli 2010, 13:23

Sjukgymnastik efter operation botar svåra axelproblem

Foto: Foto: Photos.com

En ny avhandling från Sahlgrenska akademin visar att de flesta som opererat sin axel och som därefter behandlas med sjukgymnastik, får sin axelsmärta halverad.


– Den vanligaste orsaken till axelproblem är att axelns senor kommer i kläm på grund av minskat utrymme i leden, säger Ingrid Hultenheim Klintberg, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin. Hon har skrivit avhandlingen, och är sjukgymnast och forskare vid institutionen för neurovetenskap och fysiolog.

De patienter som inte får tillräckligt god effekt av sjukgymnastik erbjuds kirurgisk behandling där utrymmet i leden förbättras och vid behov repareras senorna. Ingreppen kallas akromioplastik respektive rotatorkuffsutur.

Målsättningen för patienten är att bli fri från smärta, återfå muskelstyrka och god rörlighet och att kunna återgå till arbete och önskade fritidssysselsättningar.

Efter båda dessa typer av operation behandlas patienterna med sjukgymnastik utifrån ett skräddarsytt behandlingsprogram.

Resultatet i avhandlingen visade att majoriteten av patienterna angav att smärta och värk minskat med 50 procent mellan tre till sex månader efter operationen.

De uppnådde lika god rörlighet och muskelstyrka som personer i allmänhet har vid tvåårsuppföljningen efter operationen.

Vid uppföljningen av operationen efter åtta till elva år uppvisade många av patienterna god axelfunktion, rörlighet och styrka i axelleden.

– De hade en hög livskvalitet och fysisk aktivitetsnivå som var jämförbar med personer utan axelproblematik, konstaterar Ingrid Hultenheim Klintberg.

Axelbesvär vanligast bland kvinnor

Drygt 1,5 miljoner svenskar har smärta och funktionsproblem från axlar och nacke, problem som ofta leder till sjukskrivning. Uppskattningsvis genomförs cirka 8 000 operationer varje år för denna typ av axelbesvär.

Axelproblem drabbar kvinnor i något högre grad än män, risken ökar med stigande ålder.

Belastningar i arbetet med tunga och monotona arbetsmoment med händerna över axelhöjd utgör en ökad risk för axelproblem, enligt Sahlgrenska akademin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev