Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Sjukgymnastik minskar ödem efter bröstcanceroperation

Publicerad: 14 Januari 2010, 13:58

Sjukgymnastik minskar ödem efter bröstcanceroperation

Foto: Foto: Photos.com

Lymfödem, som ofta drabbar bröstcancerpatienter, kan motverkas genom massage och träning av axeln. Det visar en ny klinisk studie som publiceras i tidskriften British Medical Journal.


Ämnen i artikeln:

LymfödemBröstcancer

I en interventionsstudie har forskare vid Alcalá de Henares-universitetet i Madrid, Spanien, studerat 120 kvinnor som genomgått bröstcanceroperation med borttagande av lymfkörtlar i armhålan. Hälften av kvinnorna lottades till att få sjukgymnastik och utbildning under tre veckor, tidigt efter operationen, medan den andra hälften enbart fick utbildning.

Ett år efter interventionen gjordes en uppföljning av 116 av kvinnorna. Då hade 7 procent av kvinnorna i gruppen med sjukgymnastik utvecklat sekundärt lymfödem medan det i kontrollgruppen var 25 procent. En annan skillnad var att lymfödemet diagnostiserades fyra gånger senare i behandlingsgruppen jämfört med i kontrollgruppen.

Sekundärt lymfödem, som är en vanlig komplikation efter bröstcanceroperation, uppkommer då lymfsystemet skadas, vilket leder till att vätska ansamlas och att armen svullnar.

Sjukgymnastiken innefattade lymfdränage, som är en form av massage, liksom massage av ärrvävnad och träning av axeln. Utbildningsdelen bestod av information om lymfsystemet och råd för att undvika skada och infektion.

Forskarna drar slutsatsen att sjukgymnastik tidigt efter bröstcanceroperation med borttagande av lymfkörtlar, kan motverka sekundärt lymfödem i minst ett år efter operationen. De påpekar dock att effekterna på längre sikt behöver studeras.

I en kommentar till artikeln poängterar docent Andrea Cheville vid Mayo Clinic i Minnesota, USA, att den typ av behandling som används kräver specifik kompetens hos sjukgymnasten, vilket gör att det är viktigt att patienten remitteras rätt. Hon skriver också att det inte är möjligt att särskilja vilken del av behandlingen som ger den positiva effekten.

Johanna Lundberg

Läs studien:

British Medical Journal 2010; 340: b5396

Ämnen i artikeln:

LymfödemBröstcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev