Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Sjukhus stolt över kändisfödsel

Publicerad: 6 mars 2008, 15:18

Säkerhetsvakter på plats och pressmeddelandet förberett. Universitetssjukhuset i Lund var laddat inför årets kändisfödsel. I morse föddes fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovics andre son, Vincent. Något sjukhuset berättade snabbt.


Det var paret Zlatan Ibrahimovic och Helena Segers andra förlossning på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Lund. I september 2006 föddes Vincents storebror Maximilian här och familjen fick träffa samma läkare igen, överläkare Dag Wide-Swensson.

Klockan 10.08 i förmiddags, drygt en och en halv timme efter att Vincent sett dagens ljus, skickade sjukhuset ut ett pressmeddelande med den glada nyheten.

Hur ofta brukar ni göra det?
– I princip aldrig. Men förra gången då Maximilian föddes var det tjockt med journalister här. Några försökte ta sig in på avdelningen och både personalen, Zlatan och Helena tyckte det var jobbigt. Därför ville de ha min hjälp att skriva ett pressmeddelande för att tillfredsställa behovet av att berätta detta, säger Per Längby, pressansvarig på Universitetssjukhuset i Lund.

Godkände Zlatan och Helena texten innan?
– Jag gjorde först ett utkast som de kortade något. De ville ha de mycket kort, helst bara vikt och längd.

Vad strök de?
– De tog bort ett erbjudande till pressen om att få en bild på pojken.

Tacka sjutton för det. Den är värd hundratusentals kronor. Då kan vi inte hoppas på en webbis på er hemsida då, sådana där bilder på nyfödda som sjukhusen brukar ha?
– Nej, vi har inte det här ännu men vi ska införa det.

Ska ni inte själva ta chansen och tjäna en hacka?
– Nej, bilden hade vi nog skänkt bort.

Hur många journalister har ringt dig idag?
– 10, 15 stycken. Enbart svenska.

Hjälpte pressmeddelandet, är korridorerna fria från journalister?
– Nej, de har kommit ändå men de är färre den här gången.

Hur var uppståndelsen bland personalen?
– Vi hade vakter från Securitas och vår egen säkerhetschef utposterade för att hindra utomstående att ta sig in på avdelningen.

Fick Zlatan och Helena den gamla vanliga smörgåsen med kaffe efteråt, eller särbehandlas kändisföräldrar på något sätt?
– Det vet jag inte.

Nu när det diskuteras en sammanslagning med Universitetssjukhuset Mas i Malmö var det förstås skönt med en sådan här fjäder i hatten.
– Nej, det är väl en slump vilken förlossningsavdelning man väljer och de var nöjda förra gången. Många väljer Lund just nu eftersom vi renoverade lokalerna för några år sedan. Men Malmö håller också på att renovera.

Har du sett Vincent?
– Nej, men deras läkare sade att det gick hur smidigt som helst.

Pojken vägde 3278 gram och var 50 centimeter lång. Helena Seger förlöstes med planerat kejsarsnitt och sjukhuset hälsar att alla i familjen mår bra.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev