Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Sjuksköterska lade sig i abortbeslut

Publicerad: 1 december 2017, 09:38

Genrebild.

Foto: Thinkstock

När en gravid kvinna sökte vård sade närakutens sjuksköterska att abort gällde ”liv och död”.


Ämnen i artikeln:

Aleris

”Jag tycker verkligen att du och din pojkvän ska hålla ihop nu och jag vill inte säga något, men detta gäller faktiskt liv och död. Det är ett liv du har inuti dig.”

Så sade sjuksköterskan på Aleris närakut till en 25-årig patient när hon nyligen sökte vård. Kvinnan hade urinvägsinfektion och eftersom hon också var gravid fick hon rådet från Vårdguiden att söka direkt. Under samtalet på närakuten berättade kvinnan att hon planerade att inte behålla sitt barn och det var efter det som sjuksköterskan fällde kommentaren, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.

– Jag blev till en början chockad. Sen både ledsen och arg. Hennes kommentar var skuldbeläggande och tydligt färgad av hennes egna värderingar. Jag var, som tur var, trygg i mitt beslut. Men att höra sånt från vårdpersonal kan bli avgörande vid den sortens val. Därför kändes det extra viktigt för mig att anmäla så att det inte kan hända igen, säger kvinnan till radion.

Kvinnan anmälde Aleris närakut efter händelsen och där har det nu startats en internutredning. Verksamhetschefen Maria Carles välkomnar anmälan och berättar att det inte finns några tvivel om att sjuksköterskan är medveten om att hon har begått ett fel.

– Vi beklagar att en av våra patienter varit med om det här, det är ingenting som vi står för, säger Maria Carles till Sveriges Radio P4 Uppland.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Aleris

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev