Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Skånes mammografi drivs privat från nästa år

Publicerad: 16 oktober 2008, 14:37

Skånes mammografi drivs privat från nästa år

Foto: Foto: Photos.com

Unilabs AB kommer att sköta Region Skånes mammografiscreening från den 1 april nästa år. Företaget lovar att öka antalet undersökningar från 75 000 till 125 000 per år.


Mammografiverksamheterna i Uppsala och Västra Götaland har nyligen lagts ut på entreprenad. Den senaste upphandlingen skedde i Skåne, och vanns av Unilabs AB, tidigare Capio Diagnostik AB.

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska alla kvinnor mellan 40 och 74 år genomgå bröstundersökningar årligen.

I Skåne genomförs i dag 75 000 undersökningar varje år, till en kostnad av 436 kronor per undersökning. Unilabs AB lovar att öka antalet med 50 000, och samtidigt sänka kostnaden per kontroll till 313 kronor. Det tjänar Region Skåne 15 miljoner på.

Unilabs AB utför 700 000 radiologiska undersökningar i hela Norden, varav 95 000 är mammografiscreeningar. Philip Delborn, ansvarig för Unilabs radiologiverksamhet i norra Europa, menar att det är med hjälp av stordriftsfördelar och en väluppbyggd organisation som företaget kan sänka kostnaderna i Skåne.

- Vi har lång erfarenhet av mammografi i Västra Götaland och Stockholm, en stor radiologiorganisation i Norden och bra kvalitetsuppföljningssystem, säger han.

Han ser just mammografi som ett positivt utvecklingsområde för företaget.

Hos Sveriges Kommuner och Landsting finns ingen statistik över hur stor del av landets mammografienheter som lagts på entreprenad, men enligt Philip Delborn sköts merparten av mammografin i Stockholm, Uppsala, Skåne och Västra Götaland privat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev