Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Skärpta krav på förlossningskliniker

Publicerad: 27 september 2013, 15:04

Stockholms läns landsting vill skärpa kraven på förlossningskliniker vid vårdval, men också höja ersättningen per förlossning.


Landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning ska ta fram ett förslag till uppdaterade krav på förlossningsklinikerna. Tanken är att det ska bli tydligare vad som krävs av vårdgivarna för att få bli auktoriserade i vårdvalet, enligt ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting.

Enligt det nya förslaget ska de nuvarande kraven delas i två delar. En del innehåller krav som alla kliniker ska leva upp till. De handlar om att kunna ta emot blivande föräldrar som föder efter vecka 37, och om att alla kliniker ska ha tillgång till intensivvård, ha neonatalvård och kunna göra kejsarsnitt om något inträffar under förlossningen.

Den andra delen av kraven gäller de vårdgivare som ansöker om att ta emot förlossningar som startar för tidigt, före vecka 37. Vid de förlossningarna måste det finnas möjlighet till avancerad vård av för tidigt födda barn.

För att vårdgivarna ska få chansen att stärka bemanningen höjs ersättningen per förlossning, enligt förslaget. Landstinget räknar med ett tillskott som motsvarar 20 miljoner kronor under nästa år.

De nya kraven ska gälla från och med den 1 januari nästa år, om förslaget godkänns i höst.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev