Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

SKL har enats om assisterad befruktning

Publicerad: 17 november 2014, 13:41

Provrörsbefruktning som också kallas in vitro fertilisering, IVF.

Foto: Thinkstock.

Nu finns en enhetlig rekommendation om assisterad befruktning och SKL uppmanar alla landsting och regioner att följa den.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har arbetat med att kartlägga assisterad befruktning sedan 2012. SKL:s styrelse klubbade i fredags en rekommendation som arbetats fram av organisationens sjukvårdsdelegation. Nu är resten upp till landstingen.

– Syftet är att åstadkomma en kunskapsbaserad och jämlik vård, och vi uppmanar nu landsting och regioner att ställa sig bakom och tillämpa rekommendationerna, säger Mats Eriksson, ordförande i delegationen i ett uttalande på organisationens hemsida.

Den nu antagna rekommendationen finns att läsa som pdf härintill. Den innehåller bland annat definitioner av vissa centrala begrepp och anger vissa grundläggande kriterier för genomförande, övre åldersgränser och hur många behandlingar som ska ingå i det offentliga åtagandet.

Assisterad befruktning definieras av Socialstyrelsen som en åtgärd att på medicinsk väg befrukta ägg med spermier i eller utanför en kvinnas kropp.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev