Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Slemfylld blindtarm var stor som en bratwurst

Publicerad: 23 augusti 2006, 12:39

Diffust magont var inte som misstänkt ett gynekologiskt problem. I stället hittades ett av få svenska fall av mucocele appendix, en abnormt svullen blindtarm full av slem.


När den 57-åriga kvinnan drabbades av molande värk i högra nedre delen av magen var hennes första tanke att något måste vara fel med äggstockar eller livmoder. Och vid en gynekologisk hälsokontroll hittades vad läkaren först trodde var en förändring på höger äggstock.

Men den vaginala ultraljudsundersökningen visade inget fel på äggstockarna. I stället skymtades en stor, mörk struktur cirka 7 centimeter längre upp i buken.

En endoskopiundersökning utfördes men visade inget onormalt i tarmen. Då läkaren ändå misstänkte tumör remitterades kvinnan till datortomografiundersökning av buken.

Och röntgenbilderna lyckades äntligen skingra mystikens dimmor något. Fram trädde en 11 centimeter lång och 3,5 centimeter bred struktur, dockad vid grovtarmen på höger sida av buken.

Ulf Kressner, docent och överläkare på kirurgikliniken vid Uddevalla sjukhus, var den som först fick en närmare titt på den underliga utväxten. I laparoskopet fick han syn på något han bara träffat på ett par gånger tidigare under sin 20-åriga karriär som kirurg.

- Blindtarmen var tjock och uppsvälld, nästan i storlek som en frukostkorv. Normalt är blindtarmen tunn och ungefär fem centimeter lång. Bilderna ingav misstanke om mucocele appendix, berättar Ulf Kressner.

Ytterst ovanligt sjukdomstillstånd
Mucocele appendix är ett ytterst ovanligt tillstånd som kännetecknas av att blindtarmen fylls med mucus, ett geléaktigt slem. Orsaken kan vara en tumör i tarmen, men i  fallet med den 57-åriga kvinnan hittade Ulf Kressner inga sådana maligniteter. Han tror i stället att orsaken kan vara en mindre invagination, där blindtarmsbasen täppt till sin egen mynning mot tjocktarmen.

- Slemhinnan svullnar då upp och täpper till, varpå blindtarmen fylls med slem ungefär som en ballong, säger han.

Gick att ta bort med titthålsteknik
Tack vare att blindtarmen, trots sin storlek, var väl avgränsad från resten av tarmkanalen kunde Ulf Kressner använda sig av laparoskopi, titthålsteknik, även vid avlägsnandet. En patologisk analys av blindtarmen bekräftade diagnosen. Tarmen var starkt utvidgad och innehöll rikligt med slem, dock utan några andra farliga förändringar.

Enligt Ulf Kressner är det alltid av största vikt att operera bort en mucocele appendix. Risken är annars att den spricker och orsakar en inflammation i bukhålan eller ett särskild slags tumörbildning, pseudomyxoma peritonei. Det är en slags slembildande tumör som är mycket svårbehandlad, som ofta ger återfall och som i vissa fall är dödlig.

I många fall hittas dock inte en mucocele appendix i tid. Orsaken är att denna svullna blindtarm ofta inte ger några symtom över huvud taget.

- Men om fler läkare känner till att förändringen finns ökar kanske möjligheten att hitta den i tid, tror Ulf Kressner.

Hans egen patient hade tur. Ett år efter operationen följdes hon upp med skiktröntgen och laparoskopi utan att några ytterligare förändringar kunnat hittas.

I dag är patienten helt återställd.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News