Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

SLL går vidare med revision av gynekologklinik

Publicerad: 30 mars 2017, 09:16

Tecken på felaktiga registreringar gör att landstinget nu beslutat om en medicinsk revision av Praktikertjänst Ultragyn.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har Stockholms läns landsting, SLL, beslutat att specialgranska Praktikertjänst Ultragyn. Anledningen är att mottagningen har en avvikande registrering av hysteroskopier, det vill säga titthålskirurgi av livmodern. Efter att ha låtit två gynekologer granska 141 slumpvis utvalda journaler har nu SLL beslutat att gå vidare med en utvidgad revision.

– Nu visar det sig att den fördjupade uppföljningen indikerar att det finns felaktiga registreringar av åtgärdskoder. Samtidigt finns det också oklara journalanteckningar för ett antal åtgärder, säger Johan Bratt, chefläkare inom SLL i ett pressmeddelande.

Landstinget ska även ha ett möte med mottagningen om resultatet av den första fördjupade uppföljningen samt undersöka möjligheterna att skicka ett formellt anmaningsbrev om rättelse till vårdgivaren. Enligt pressmeddelandet är tanken att mottagningen sedan ska presentera en åtgärdsplan för korrekta registreringar och förbättrad journalföring.

Enligt Johan Bratt ska den vård som utförts vid mottagningen vara av hög kvalitet och det finns inget som tyder på att någon patient fått en onödig eller felaktig behandling. Samtidigt visar de preliminära resultaten att elva undersökta åtgärder i de 141 journalerna inte är tillräckligt tydliga för att säkert kunna avgöra om det funnits korrekta medicinska indikationer för att genomföra den valda åtgärden.

– Journalanteckningar ska alltid vara så tydliga att en annan läkare som behöver informationen kan tolka den korrekt utan att tillfråga den läkare som gjort journalanteckningen, säger Johan Bratt.

Sophia Ehrström, verksamhetschef för Ultragyn, har i en tidigare intervju förklarat att mottagningens registreringar av vissa operationer bygger på en muntlig överenskommelse med landstinget från 2013. Överenskommelsen ska bland annat bygga på hur lång tid ingreppet tar. Tar det längre än elva minuter används den kod som ger högre ersättning.

– Vi har levt i tron att det här är accepterat från hälso- och sjukvårdförvaltningen. Nu påstås det att vi överanvänder den, sade Sophia Ehrström och påpekade att även andra privata aktörer använt sig av tidsgränsen elva minuter.

Relaterat material

SLL specialgranskar gynekologklinik

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News