Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

SLL specialgranskar gynekologklinik

Publicerad: 24 mars 2017, 09:36

Foto: SLL, Dagens Medicin

Avvikande registrering har fått landstinget att granska 400 patientjournaler. Vi gör bara det vi kommit överens om, svarar kliniken.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

– Vårdgivaren har registrerat en stor mängd av en viss typ av åtgärder. Det kan finnas naturliga förklaringar till detta, men vi vill nu kontrollera att patienterna fått rätt vård och att den vård som utförts har registrerats på ett korrekt sätt. Därför gör vi den här fördjupade granskningen, säger Johan Bratt, chefläkare Stockholm läns landsting, SLL, i ett uttalande.

Verksamheten som granskas är Praktikertjänst Ultragyn som enligt landstinget sticker ut vad det gäller hysteroskopier, det vill säga titthållskirurgi av livmodern.

Enligt verksamhetschefen Sophia Ehrström finns det flera förklaringar till varför hennes verksamhet avviker. Sedan starten för fem år sedan har antalet operationer ökat då allt fler fertilitetskliniker och privatgynekologer remitterat patienter. Hysterioskopier utfördes tidigare även vid Sabbatsbergs sjukhus men när den verksamheten lades ner fyllde Ultragyn en del av luckan som uppstod. Hon påpekar också att SLL aktivt valt att flytta ut specialistsjukvård från sjukhusen.

– Egentligen så utför vi bara det uppdrag de önskar. Och då är det inte konstigt att det blir stora patientströmmar till oss. Det är ju avsikten med vårdvalet, säger Sophia Ehrström till Dagens Medicin.

Men det är inte bara antalet hysteroskopier vid Ultragyn som har fått landstinget att reagera. Verksamheten sticker även ut när det gäller hur olika typer av ingrepp kodas, vilket ligger till grund för hur de sedan ersätts. Ultragyn har vid en typ av hysteroskopiskt ingrepp i stor utsträckning använt en operationskod som ger högre ersättning men sällan används i de landstingsdrivna verksamheterna.

Enligt Sophia Ehrström har Ultragyn redan 2013 träffat en muntlig överenskommelse med hälso- och sjukvårdförvaltningen om hur de ska koda vissa ingrepp. Överenskommelsen ska bland annat bygga på hur lång tid ingreppet tar. Tar det längre än elva minuter används den kod som ger högre ersättning.

– Vi har levt i tron att det här är accepterat från hälso- och sjukvårdförvaltningen. Nu påstås det att vi överanvänder den, säger Sophia Ehrström och påpekar att även andra privata aktörer använt sig av tidsgränsen elva minuter.

Hon kan inte säga hur elvaminutersgränsen kom till och förklarar att grundproblemet är att det saknas tydliga definitioner av hur ingreppen ska kodas och att tidsgränsen blev en typ av markör, bland annat då tiden på operationssalar kostar verksamheten.

Dagens Medicin har tagit del av mejlkorrespondens som tydligt visar att Ultragyn föreslagit en tidsgräns. Något skriftligt bevis för att det träffats en överenskommelse om tidsgränsen har Praktikertjänst däremot inte kunnat visa. Om det finns en överenskommelse är en av de saker som SLL nu ska granska och en preliminär bedömning väntas i nästa vecka.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev