Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Smärtsam hudsjukdom kan bli ny indikation för TNF-hämmare

Publicerad: 14 oktober 2014, 08:56

Patienter med den inflammatoriska hudsjukdomen hidradenitis suppurativa fick minskade symtom genom behandling med TNF-hämmaren Humira (adalimumab), enligt en ny studie.


Resultaten kan därmed bana vägen för det första godkännandet av ett läkemedel för behandling av sjukdomen, som främst drabbar kvinnor.

I studien randomiserades 326 patienter till tolv veckors behandling med Humira eller placebo. Andelen patienter som svarade med minst halvering av antalet varansamlingar och inflammerade knölar var 59 respektive 28 procent i de båda grupperna.

Humira lindrade även smärta jämfört med placebo.

Tidigare studier med andra TNF-hämmare har också visat lovande resultat vid hidradenitis suppurativa, men inget av dessa läkemedel är indicerat för behandling av sjukdomen.

Företaget Abbvie som står bakom Humira räknar nu med att skicka in en ansökan om godkännande för den aktuella indikationen till myndigheter runt om i världen.

Hidradenitis suppurativa är en kroniskt återkommande inflammation i talg- och svettkörtlar, som ger- var och ärrbildning. Hudförändringarna finns oftast i armhålor, ljumskar, på skinkor och under brösten

I ett pressmeddelande från Abbvie betecknas patientgruppen som  eftersatt  av Lennart Emtestam, professor och överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Studien presenterades i helgen vid den europeiska dermatologikongressen EADV i Amsterdam.

Läs abstract till studien:

Gregor Jemec med flera. Efficacy and Safety of Adalimumab in Patients with Moderate to Severe Hidradenitis Suppurativa: Results from PIONEER II, a Phase 3 Randomized Placebo-Controlled Trial. Presenterad vid EADV i Amsteradam den 11 oktober 2014.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev