Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Smer emot höjd ersättning för ägg

Publicerad: 17 februari 2016, 10:23

Etikrådet varnar för att höjd ersättning vid äggdonationer kan drabba personer med svag ekonomi. Smer vill i stället att donatorn ersätts för sina utgifter.


Statens medicinsk-etiska råd (Smer) befarar att en höjning av schablonbeloppet vid äggdonationer kan leda till att personer med svag ekonomi känner sig tvingade att donera för att täcka sina utgifter. Uttalandet görs mot bakgrund av att Sveriges kommuner och landsting har tillsatt en utredning för att komma fram till en rimlig ersättningsnivå vid ägg- och spermiedonationer, och att det i flera landsting finns brist på äggdonatorer. I dag varierar ersättningsnivån från omkring 2 000 till 11 000 kronor per donation, beroende på landsting.

– Vi människor är alltid ett mål, vi får aldrig vara ett medel eller en reservdelsfabrik, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, ledamot i Smer.

Smer vill i stället att personerna som donerar ägg får ersättning för eventuella utgifter och inkomstbortfall, likt dagens ersättningssystem för organdonatorer.

– Är du en ekonomichef och vill ge ägg, då är det klart att löneavdraget vid en eventuell sjukskrivning blir mycket högre än annars, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

TT: Hur ska äggbristen lösas?

– Det ska göras med information om att vi kan hjälpa varandra, precis som med övriga transplantationer som vi behöver mer av.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev