Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Smer: Överväg fast gräns för sen abort

Publicerad: 28 februari 2019, 11:22

Kjell Asplund är ordförande i Smer.

Foto: Pax Engström Nyström

I en ny rapport kommer Statens medicinsk-etiska råd med en rad förslag för hanteringen av sena aborter.


Ämnen i artikeln:

Smer

”En sänkning av den nuvarande gränsen för sen abort (vecka 22+0) bör undvikas, då det skulle innebära att ett antal sena aborter som är välmotiverade ur etiskt perspektiv inte kommer att kunna utföras.”

Så skriver Smer i sin rapport Livstecken efter sen abort som publiceras i dag, torsdag. I rapporten har rådet särskilt analyserat frågan om hur vården bör förhålla sig om ett aborterat foster skulle visa tecken på att kunna vara livsdugligt.

Smer föreslår nu att regeringen ser över om gränsen för livsduglighet i abortlagen skulle kunna ersättas av en fast veckogräns för sen abort. Så ser lagen ut i många andra länder, skriver Smer.

– Livsduglighetsgränsen kom till i en annan tid, där man inte såg framför sig dagens medicinsk-tekniska utveckling. Vi menar att en framtida utveckling där utrymmet för sen abort successivt minskar vore olycklig, och att man därför bör överväga en fast veckogräns, säger Kjell Asplund, ordförande i Smer, i ett pressmeddelande.

Smer vill alltså inte sänka abortgränsen, men tycker att åtgärder bör vidtas för att minska antalet sena aborter.

Bland annat föreslår Smer att det ultraljud som erbjuds alla gravida ska tidigareläggas, från vecka 18+ som det är nu, och tycker att sjukvården ska undersöka möjligheterna att erbjuda alla ultraljudsundersökning i första trimestern, för att tidigare kunna upptäcka eventuella fosterskador. Smer anser också att man bör se över möjligheten att erbjuda alla gravida fosterdiagnostik med NIPT (non-invasive prenatal testing).

Rådet anser också att rutiner för sena aborter ska ses över för att säkerställa att beviljade aborter verkställs skyndsamt och att man bör se över om Rättsliga rådets hantering av ansökningar om sena aborter kan ske snabbare än i dag.

Smer vill också att frågan utreds om att vid sena aborter erbjuda feticid, en läkemedelsinjektion till fostret innan aborten inleds som gör att fostrets hjärta stannar. Metoden används i flera länder, skriver Smer i sin rapport.

Relaterat material

Myndigheter ser abortregler som tillräckliga

JO kräver tydlighet om sena aborter

”Fel signal att ändra lagen om abort”

Enighet om sent aborterade foster

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev