Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Socialstyrelsen har ingen koll på födslar utanför sjukhus

Publicerad: 7 september 2015, 09:39

Om nedlagda förlossningsplatser ökar risken för att barn oplanerat föds i bilar eller i hemmet går inte att säga. Statistiken saknas.


– Det finns en efterfrågan på den här statistiken, men i dagsläget har vi inga tillförlitliga data, säger Karin Gottvall, sakkunnig vid Socialstyrelsen, till Ljusdals-Posten.

Hon förklarar att det visserligen finns en diagnoskod för barn som föds utanför sjukhus men att den sällan används då de flesta ändå avslutar sin förlossning på sjukhus.

– Det finns önskemål om att landstigens mödra- och förlossningsjournaler uppdateras och att plats för förlossning tydliggörs. Och om det var en planerad eller oplanerad hemfödsel, säger Karin Gottvall till tidningen.

Enligt uppskattningar från Malmö högskola är det ungefär 1 barn av 1 000 som i västvärlden föds genom planerad hemförlossning. Ungefär lika många föds utanför sjukhus av misstag. Mörkertalet antas dock vara stort, skriver Ljusdals-Posten och refererar till en undersökning från Mälardalens högskola som 2007 visade att 53 procent av de planerade hemförlossningarna vara felregistrerade.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev