söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Sollefteå sjukhus ockuperat i BB-protest

Publicerad: 31 januari 2017, 06:59

Sollefteå sjukhus

Sjukhuset i Sollefteå är ockuperat. Flera hundra Ådalenbor samlades igår i en manifestation i sjukhusets entréhall, i protest mot att BB läggs ner och flera tillbringade natten där.

Ämnen i artikeln:

Sollefteå sjukhusLandstinget VästernorrlandBarnsjukdomar

Ilskan kokar i Västernorrlands inland. På onsdag stänger förlossningsavdelningen i Sollefteå och boende i trakten tvingas resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda. För den som bor i Sollefteå blir resan tio mil, men förlossningsavdelningen där har ett upptagningsområde som sträcker sig långt in i landet.

I vissa fall kan gravida tvingas ta sig mer än 20 mil för att föda på sjukhus.

När manifestationen med kravet Bevara BB inleddes klockan 18 på måndagen kom flera hundra länsbor till sjukhuset.

– Det är helt fantastiskt, vi rymdes inte i entréhallen utan fick stå utanför. Vilket engagemang det finns i Ådalen för Sollefteå BB, säger Anna Marica Ek.

Hon är 28 år och hemflyttad till Sollefteå där hon för två veckor sedan födde sonen Vincent.

– Det här är för jävligt och det är därför jag har dragit ihop den här ockupationen, jag vet inte annars vad som biter på våra landstingspolitiker, säger Anna Marica Ek.

Flera personer tillbringade natten i entrén i protest mot att BB läggs ner.

– Det här är lite på liv och död, säger Hanna Wikman efter protestnatten på sjukhuset.

Runt tio personer tillbringade natten i entrén, enligt sjukhuspersonal TT talat med. Hanna Wikman, som var en av de övernattande, gör en liknande uppskattning.

– Det kommer att komma folk och fylla på. Vi stannar så länge vi behöver, säger Hanna Wikman.

Hon bor i Nordingrå, drygt en timmes bilresa bort, och var en av hundratals länsbor som dök upp till manifestationen med kravet "bevara BB" som inleddes klockan 18 i går.

– Sollefteå är ju mitt sjukhus, som jag skulle åka till om jag behövde något. Om jag skulle ha barn någon gång skulle jag vilja föda dem där, säger Hanna Wikman.

– Människor kan ju faktiskt dö för att det här sjukhuset inte finns.

När förlossningsavdelningen i Sollefteå stänger på onsdag tvingas gravida i trakten resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda på sjukhus. I vissa fall rör det sig om resor på mer än 20 mil.

– Det blir jättelångt till sjukvården om man inte kan komma hit. Vi vill ha en trygg vård för alla.

Att stänga BB innebär enligt landstinget en besparing på drygt 15 miljoner kronor. Men barnmorskan Inger Mouginot, som från och till arbetat på BB i Sollefteå, är skeptisk.

– Man säger att man kan spara 15,8 miljoner på det här. Det är ungefär två villor i Stockholm. Det är absurt, säger hon till TT.

–Jag ville verkligen att Sollefteå skulle överleva. De har gått snålt med folk. De har varit tolv barnmorskor som ska köra runt det här, så på sätt och vis kan jag tycka att de skött det ganska kostnadseffektivt.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev