Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Speciellt p-piller slut på alla apotek

Publicerad: 25 juni 2019, 10:13

UPPDATERAD Ett p-piller som för många är det enda som fungerar är restnoterat i hela landet och slut på apoteken. P-pillret vid namn Zoely restnoterades i hela landet den 1 april i år, och är nu slut överallt.


Först den 17 juli väntas det bli tillgängligt igen, säger Läkemedelsverket. Enligt en barnmorska som P4 Dalarna har pratat med får detta till följd att många helt slutar skydda sig och blir ofrivilligt gravida, eftersom det sällan är enkelt att byta preventivmedel.

Enligt Viveca Odlind som är professor i gynekologi på Läkemedelsverket finns det inget annat p-piller som innehåller samma slags östrogen.

– Det innehåller en viss typ av östrogen, så kallat naturligt östrogen, medan de flesta andra p-pillren innehåller ett syntetiskt östrogen, säger Viveca Odlind till TT.

Hon säger att det rent teoretiskt går att byta, men att det inte är helt problemfritt. För att byta måste man först besöka en barnmorska eller läkare.

– Problemet är om man har provat flera olika sorter och kommit fram till att just det här fungerar. Man kan testa en annan sort, men att den sorten garanterat fungerar exakt lika bra eller biverkningsfritt kan man inte lova.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev