Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Spermiereceptor kartlagd

Publicerad: 3 december 2008, 18:00

Svenska forskare kan för första gången beskriva det tredimensionella utseendet på spermiereceptorn ZP3. I förlängningen kan forskningen leda till nya sorters p-piller och bättre förståelse för orsakerna till infertilitet.


I en artikel som i dag onsdag publiceras i tidskriften Nature har forskare vid Karolinska institutet för första gången kunnat beskriva den tredimensionella strukturen av proteinet ZP3.

Proteinet fungerar som en receptor för spermier på äggcellen och spelar en nyckelroll vid befruktning. Det är också inblandat i bildandet av zona pellucida som omger och skyddar det befruktade ägget.

Trots att ZP3 har varit känt i flera decennier har beskrivningen av proteinets struktur hittills varit bristfällig eftersom det har varit tekniskt svårt att studera proteinet.

Den nu publicerade studien har letts av Luca Jovine vid institutionen för biovetenskaper och näringslära, Karolinska institutet i Huddinge. I studien beskriver KI-forskarna bland annat den så kallade ZP-N-domänen av proteinet. ZP-N-domänen har aldrig tidigare beskrivits på atomär nivå.

Forskarna bakom studien hoppas att en bättre kunskap om receptorns struktur på sikt ska leda till utveckling av nya preventivmedel som inte är hormonbaserade. En annan förhoppning är att kartläggningen ska bidra till större förståelse för orsaker till infertilitet.      Nature 2008; 456: 653-657

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev