Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Starkt sug efter choklad kopplas till ätstörning

Publicerad: 26 maj 2009, 12:29

Starkt sug efter choklad kopplas till ätstörning

Foto: Foto: Photos.com

Unga kvinnor som hade ett starkt sug efter choklad – och kände skuld för det – hade oftare ätstörningar än andra. Det visar en fransk studie.


Forskare vid universitetet i Toulouse, Frankrike, har genomfört en studie på 255 kvinnliga studenter. Kvinnorna fick fylla i olika frågeformulär, bland annat ett om sin attityd till choklad. Attityderna delades in i tre olika kategorier: inställning, undvikande och skuldkänslor. Varje kategori poängsattes separat.

Två andra frågeformulär visade även om kvinnorna hade stört ätbeteende eller var väldigt missnöjda med sina kroppar. De fick också rapportera längd och vikt.

Forskarna kunde se att de kvinnor som hade starka skuldkänslor när de åt choklad oftare hade ett stört ätbeteende och var mer missnöjda med sina kroppar än de som kände mindre skuld. Just skuldkänslorna sågs vara starkast kopplade till negativ kroppsuppfattning, men även de två övriga kategorierna hade ett signifikant samband med stört ätbeteende och missnöje med den egna kroppen.

Studien säger inget om att det föreligger något orsakssamband, menar forskarna. Studien presenterades som ett abstract vid American Psychiatric Associations möte i San Francisco.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev