Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Stent vid ballongvidgning skyddar kvinnohjärtan

Publicerad: 8 april 2005, 08:06

Jämfört med män har kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt och får behandling med ballongvidgning en högre risk att drabbas av komplikationer inom ett år efter ingreppet. Men risken sänktes väsentligt om en stent sattes in i kärlet i samband med ballongvidgningen.


Det framgår av den första randomiserade studien som jämfört könsskillnader i utfall efter ballongvidgning med eller utan stent vid hjärtinfarkt. Studien publiceras i det senaste numret av tidskriften Circulation. Resultaten bygger på en ny analys av den så kallade Cadillac-studien, som ursprungligen undersökte utfallet av tilläggsbehandling med den blodproppshämmande substansen abciximab.

Deltagarna bestod av 2 082 hjärtinfarktpatienter som kom till sjukhus inom tolv timmar efter symtomen debuterat. Hälften av patienterna fick ballongvidgning med stent, ett rörformat metallnät som sätts in för att hjälpa till att hålla den vidgade kranskärlsartären öppet. Den andra hälften fick enbart ballongvidgning.

27 procent av patienterna var kvinnor och deras medelålder var 66 år. Männen var betydligt yngre, deras medelålder var 57 år.

Analysen visade att risken att dö var mer än dubbelt så hög för kvinnorna. 7,6 procent av kvinnorna hade dött ett år efter ballongvidgningen jämfört med 3 procent av männen. Kvinnorna hade också en betydligt högre risk att drabbas av allvarliga komplikationer - 23,9 procent jämfört med 15,4 procent av männen.

Men risken för komplikationer var betydligt lägre hos de kvinnor som i samband med ingreppet fick en stent insatt. I den gruppen var det 19,1 procent som drabbades av allvarliga komplikationer, jämfört med 28,1 procent av dem som enbart fick ballongvidgning.

Risken att drabbas av en ny förträngning, restenos, var hälften så stor hos kvinnorna som hade fått en stent, 10,6 procent, jämfört med 20,4 procent hos dem som bara genomgick ballongvidgning.

Däremot påverkades inte risken att dö.

Resultaten visar också att kvinnorna i studien led av mer diabetes, hade högre blodtryck och högre kolesterolnivåer än männen. De fick också vänta 22 minuter längre än männen på att ambulansen skulle komma och väl framme på sjukhuset drabbades kvinnorna av ytterligare 15 minuters längre fördröjning än männen.

Forskarna bakom studien, som arbetar vid New York-Presbyterian Hospital/Columbia i New York, USA, konstaterar att det verkar som att kvinnornas små kranskärl innebär en ökad risk för komplikationer i samband med ballongvidgning, men att den risken går att påverka genom att sätta in en stent vid ingreppet.

De uppmanar också läkarna att skynda på behandlingen av kvinnor med hjärtinfarkt, inte minst med tanke på deras ökade risk.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev