Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Stillaliggande kvinnor oftare gravida vid insemination

Publicerad: 30 oktober 2009, 12:11

Stillaliggande kvinnor oftare gravida vid insemination

Foto: Foto: Photos.com

Par som hade svårt att få barn hade större chans att lyckas om kvinnan låg stilla en kvart efter insemination, enligt nederländska fertilitetsexperter.


Forskarna bakom en studie som publiceras i tidskriften British Medical Journal ville undersöka om det är bäst att råda kvinnor som genomgår insemination att ligga stilla efteråt, eller om de genast kan stiga upp och röra på sig.

I studien ingick 391 par som skulle genomgå insemination eftersom de hade svårt att få barn. 199 kvinnor lottades till att ligga stilla i 15 minuter efter inseminationen och 192 fick i stället röra sig direkt efteråt. Behandlingen genomfördes i en till tre omgångar, beroende på om kvinnan blev gravid vid första försöket eller inte.

När forskarna, som är verksamma vid bland annat Academic Medical Centre i Amsterdam, följde upp hur många som blivit gravida visade det sig att totalt 27 procent av dem som låg stilla hade blivit det. I gruppen som fått röra sig blev bara 18 procent gravida.

Studieförfattarna drar slutsatsen att det är effektivt att ligga stilla efter insemination och att alla kvinnor som genomgår behandlingen ska erbjudas detta. De understryker att interventionen är billig och enkel.

Även om immoblisering tar längre tid och plats är det en kostnadseffektiv åtgärd då färre kvinnor behöver återkomma för nya inseminationsförsök, anser de.

Orsaken till effekten är oklar. Forskarna spekulerar bland annat i att rörelse direkt efter insemination kan göra att delar av inseminationsvätskan, inklusive spermier, läcker ut från livmodern.

Läs hela orginalartikeln:

BMJ 2009; 339: b4080 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev