Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Stockholm inför självtest för hpv

Publicerad: 20 augusti 2018, 15:50

Humant papillomvirus

Foto: SPL/IBL

I höst får 20 000 kvinnor i Stockholms län och Gotland som uteblivit från cellprovtagning ett kit i brevlådan för att själva testa om de bär på humant papillomvirus, hpv, som kan ge livmodercancer.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingHpv-vaccinLivmoderhalscancer

Självtester har i studier visats vara ett effektivt sätt att nå kvinnor som uteblir från screening.

– Cancer bekämpas bäst genom tidig upptäckt. Vi behöver nå ut bättre till alla kvinnor som av olika anledningar inte nappar på erbjudandet om cellprovtagning, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingråd i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Efter ett första uppsamlingsheat på 20 000 kvinnor i höst, kommer 11 000 kvinnor i Stockholms län och Gotland årligen att få hem tester från och med 2019. Målgruppen utgörs av kvinnor 30–49 år som inte gjort cellprovtagning på sju år och kvinnor över 50 som inte gjort det på elva år.

– Att erbjuda kvinnor att ta provet hemma, istället för hos en barnmorska, är ett sätt att modernisera kvinnosjukvården och att ge kvinnor fler alternativ. Cellprovtagning har funnits i Sverige i över 50 år och provtagningen har sett i stort sett likadan ut sedan dess. Studier visar att tillförlitligheten är densamma som för prov tagna av vårdpersonal och därför är det här rätt väg att gå, säger Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd.

Självtestet visar bara om kvinnan bär på hpv inte om hon har cellförändringar. För att kontrollera det krävs i nästa steg ett besök hos barnmorska eller gynekolog.

I Stockholms län pågår också projekt med hälsoinformatörer i socialt utsatta områden för att öka deltagande i screeningverksamhet.

Humant papillomvirus

■ Cytologisk cellprovtagning erbjuds vart tredje år för kvinnor 23–49 år och vart femte år för kvinnor över 50 år.
■ Cirka 450 kvinnor får livmoderhalscancer varje år, i nästan alla fall orsakat av HPV.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev