torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Stockholm vill skjuta till ytterligare cirka 150 miljoner kronor till förlossningsvården

Publicerad: 10 november 2021, 14:42

Den blågröna koalitionen i Stockholm vill föreslå regionstyrelsen att lägga ytterligare en halv miljard kronor till förlossningsvården de tre kommande åren. Arkivbild.

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Den blågröna koalitionen i Stockholm beslutade på onsdagen att föreslå regionstyrelsen att lägga till ytterligare en halv miljard kronor till förlossningsvården de tre kommande åren.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmVårdförbundetLäkarförbundetBarnmorskeförbundetFörlossningskrisenToppnyheter Kvinnohälsa

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Pengarna ska gå till att öka läkarbemanningen och införa rotationstjänstgöring, och till att fullt ut finansiera löftet om en barnmorska per födande kvinna, skriver den blågröna koalitionen i ett pressmeddelande. Tidigare i veckan gick regionen ut med att de ville skjuta till 100 miljoner kronor om året till fram till 2024 för att möjliggöra en barnmorska per förlossning. Nu vill den alltså skjuta till ytterligare 148,5 miljoner kronor för 2022. Anslaget till hälso- och sjukvårdsnämnden utökas med 203, 5 miljoner kronor per år 2023 och 2024.

”Dagens besked är oerhört viktiga. Nu sätter vi pengar bakom våra löften och visar att vi menar allvar när vi säger att vi vill förbättra förlossningsvården i Stockholm”, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i pressmeddelandet. 

Samtidigt presenterade regionen ett utökat åtgärdsprogram för att komma tillrätta med arbetsmiljön inom förlossningsvården. Som förutom att möjliggöra arbetet med en barnmorska per födande och utökad läkarbemanning, bland annat handlar om kompetens- och karriärmodeller, handledning och att utvärdera arbetstidsmodellen inom förlossningsvården. 

”Kvinnors hälsa har alltför länge varit nedprioriterad, inte minst inom förlossningsvården. Det har slagit både mot de som ska föda och mot mot barnmorskorna. Nu påbörjas en resa för att på allvar göra skillnad, vilket vi ser oerhört positivt på. Det är riktigt sorligt att det behövde gå så långt som till massuppsägningar, och det är vårt ansvar från politikens sida att lösa detta”, säger Sandra Ivanovic Rubin, Miljöpartiets gruppledare hälso- och sjukvårdsnämnden i pressmeddelandet.

2021 var Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnds totala anslag 65 miljarder kronor. Av den summan stod Vårdval förlossning för cirka 1,2 miljarder kronor.

 

Åtgärdsprogram för en bättre arbetsmiljö inom förlossningsvården

1. Ytterligare insatser behövs för att stärka kompetensen och införa nya arbetssätt som ger förutsättningar för en fortsatt trygg och säker förlossningsvård som möter kvinnornas och barnens behov. Att arbeta med en barnmorska per födande i aktiv fas är gynnsamt för kvinnan och förlossningens framskridande och har efterfrågats av medarbetarna.

 

2. Arbetsplatsrotation - möjliggör att medarbetarna får variation i arbetet samt att medarbetare får använda hela sin kompetens inom graviditet, förlossning och eftervård. 

 

3. Ökad läkarbemanning för förbättrade flöden. Öka läkartätheten inom de områden där läkarens kompetens behövs som till exempel på akutmottagning för att förbättra processerna och säkerställa tillgången till neonatologer så att barnläkarundersökning kan genomföras snabbt och effektivt för bättre flöden. 

 

4. Förbättrade processer, avser hela graviditetsprocessen, mellan mödravård, förlossning, eftervård och inte lokala processer. En omvärldsanalys av förlossningsvård bör genomföras i syfte att fortsatt utveckla förlossningsvården. Rapporten ska leverera en beskrivning av framgångsrika organisationsmodeller samt en genomgång av relevanta kvalitetsmått för förlossningsvården som synliggör karriärsteg, möjliggör schemaläggning utefter kompetensmix och kan ligga till grund för kompetensutveckling.

 

5. Tydliga kompetens- och karriärmodeller - som synliggör karriärsteg, möjliggör schemaläggning utefter kompetensmix och kan ligga till grund för kompetensutveckling.

 

6. Handledning och mentorskap - som underlättar övergången från studier till arbetsliv.

 

7. Utvärdera arbetstidsmodellens tillämpning och effekt inom förlossningsvården.

 

8. Uppgiftsväxling - vårdnära servicepersonal avlastar vårdpersonal med uppgifter som patientnära städning, måltidshantering och förrådshantering.

 

Källa: Region Stockholm

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev