Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Stöd för insemination vid oförklarad barnlöshet

Publicerad: 1 december 2017, 08:27

Insemination efter hormonbehandling ledde till fler graviditeter jämfört med att försöka på egen hand.

Foto: Thinkstock

Insemination efter hormonbehandling gav ökad chans att bli gravid jämfört med att försöka på egen hand enligt en studie. Men det är tveksamt om metoden kommer bli vanligare i Sverige.


Ämnen i artikeln:

IVF

– Det är en välgjord men ganska liten studie. Under de förhållanden vi har i Sverige där vi är väldigt duktiga på IVF, tror jag inte att resultaten får så stor betydelse för behandlingen, säger Christina Bergh, professor och överläkare i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I den nyzeeländska studien, som publicerats i Lancet, ingick 201 kvinnor som alla hade oförklarad infertilitet. Samtliga hade försökt blir gravida under minst två år utan resultat och utan några konstaterade fel i till exempel ägglossning, äggledare eller i männens spermaprov.

Hälften av kvinnorna slumpades till att få hormonstimulerande behandling med letrozol eller klomifencitrat i tablettform och därefter genomgå insemination. Andra hälften, kontrollgruppen, försökte bli gravida genom samlag vid tid för ägglossning. Kvinnorna var mellan 30 och 40 år. Försöken pågick i tre menstruationscykler i båda grupper.

I kontrollgruppen blev totalt 11 kvinnor gravida varav 9 födde levande barn. Motsvarande siffra i inseminationsgruppen var 37 graviditeter och 31 levande födslar. Två av graviditeterna resulterade i tvillingfödslar varav båda i inseminationsgruppen.
– Det går inte att säga om det högre antalet graviditeter är en effekt av hormonstimuleringen eller inseminationen men jag skulle tro att det beror på båda två, säger Christina Bergh.

Insemination är igen vanlig behandling vid infertilitet i Sverige, vilket Christina Bergh förklarar med de bra resultat som vi har med IVF.
– IVF-behandling är tre gånger så effektivt som insemination om man ser till födsel per cykel. Är kvinnan över 35 så vill i de flesta fall både patienten och kliniken gå direkt på den mest effektiva metoden.  Vi har också arbetat lyckosamt med att få ner antalet flerbörder vid IVF vilket gör det till en säker behandling. Flerbördsfrekvensen ligger oftast högre vid hormonstimulering jämfört med IVF där man idag oftast återför endast ett embryo, säger hon.

Även om IVF-behandling kostar mer per cykel än insemination, omkring 30 000 jämfört med 10 000 så är de ekonomiska skillnaderna inte så stora om det behövs flera cykler för att lyckas med insemination.
– En insemination kan tyckas enklare att utföra men precis som vid IVF kräver det att patienten kommer på ultraljudsundersökningar och tar hormoner. Möjligen kan det vara ett alternativ för yngre kvinnor som inte har en lång historia av infertilitet, säger Christina Bergh.

Abstract till studien:

 Cynthia M Farquhar med flera. Intrauterine insemination with ovarian stimulation versus expectant management for unexplained infertility (TUI): a pragmatic, open-label, randomised, controlled, two-centre trial. Lancet, publicerad online 23 november 2017. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)32406-6

Relaterat material

Motivet påverkar hur IVF-behandling känns

Första barnet fött efter singelinsemination

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News