Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Stöd för silikonring mot för tidig födsel

Publicerad: 21 december 2017, 09:33

Nu stärks bilden av att särskilda silikonringar kan hejda riskabla förlossningar bland kvinnor med en kort livmodertapp.


Det är känt att kvinnor med kort livmodertapp oftare drabbas av för tidiga födslar, där förlossningen sker före graviditetsvecka 37. En lösning på problemet kan vara en viss typ av ring som fästs runt livmodertappen, så kallat cervixpessar.

Tidigare studier har visat på blandade resultat för metoden, fast nu kommer alltså fynd som ger nytt stöd för konceptet.

I studien, som är publicerad i Jama, deltog 300 kvinnor från en klinik i Italien. Hälften lottades till att få en silikonring kring livmodertappen medan resterande deltagare fick vara utan. Det primära effektmåttet var andelen kvinnor som födde före graviditetsvecka 34.

Det inträffade för 7 procent av dem med ringen. Motsvarande siffra var betydligt högre bland kvinnorna i kontrollgruppen, 15 procent.

Forskarna ser positivt på fynden eftersom silikonringen är enkel att använda. Men de skriver att resultaten behöver bekräftas i en multicenterstudie med deltagare från olika kliniker.

Kvinnorna var i snitt 29 år gamla och ingen hade en historia av för tidiga födslar. Deras livmodertapp var 25 millimeter eller kortare mellan graviditetsvecka 18 och 23. Studien pågick mellan 2016 och 2017.

Läs mer i abstract:

Gabriele Saccone med flera. Effect of Cervical Pessary on Spontaneous Preterm Birth in Women With Singleton Pregnancies and Short Cervical Length A Randomized Clinical Trial. Jama, publicerad online den 19 december 2017. DOI: 10.1001/jama.2017.18956

Relaterat material

Gummiskål skyddade mot för tidig födsel

Plastring hindrade inte riskabel förlossning

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev