torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Stor skillnad i andel kejsarsnitt och allvarliga bristningar

Publicerad: 21 mars 2017, 08:47

Foto: Thinkstock

Stockholm toppar statistiken både för kejsarsnitt och allvarliga bristningar, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenStockholms läns landstingRegion NorrbottenRegion ÖstergötlandFörlossningsvård

Andelen kejsarsnitt ligger på drygt 17 procent i Sverige. Det är ökning sedan början på 1970-talet då samma siffra låg på fem procent. Ökningen förklaras av att kvinnor är äldre när de får barn, har ett högre BMI men även att de flesta förlossningar med fler barn eller där barnet ligger i säte nu sker med kejsarsnitt. Högst andel kejsarsnitt görs i Stockholm, drygt 22 procent medan Östergötland har lägst andel och ligger på 12 procent.

Mer anmärkningsvärt är att andelen allvarliga bristningar varierar i landet. I Stockholm läns landsting drabbas drygt sju procent av förstföderskorna av allvarliga bristningar jämfört med drygt två procent i Norrbotten.

– Det kan finnas flera förklaringar till varför det ser så olika ut, bland annat hur bra man är på att upptäcka skador. Samtidigt borde det inte vara så stora skillnader i landet, och förhoppningen är att de sjukhus som har en hög andel bristningar kan analysera sina siffror och utifrån detta arbeta för att minska dem, säger Olof Stephansson, sakkunnig vid Socialstyrelsen och förlossningsöverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev