Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Större chans till lyckad graviditet med ny screening

Publicerad: 11 november 2008, 15:54

Större chans till lyckad graviditet med ny screening

Ett nytt sätt att screena befruktade embryon kan fördubbla chanserna till en lyckad graviditet efter en IVF-behandling.


Enligt den amerikanska föreningen för reproduktionsmedicin, The American Society of Reproductive Medicine, ökar den nya metoden chanserna till en lyckad graviditet efter en in vitro fertilisering, IVF, med 62 procent, uppger BBC News Health.

Den nya metoden, comparative genomic hybridisation, CGH, gör det möjligt att granska alla kromosomer i de befruktade embryona och sedan välja ut det bästa av dem alla.  Forskarna tror nämligen att en förklaring till varför många IVF-behandlingar slutar i tidiga missfall är att många embryon har fel antal kromosomer, något som det tidigare har varit svårt att kontrollera.

Nyligen analyserade experter vid Oxford University resultaten från en klinisk prövning utförd vid Colorado Centre for Reproductive Medicine i USA.

I studien deltog 23 kvinnor vars medelålder var 37 år. Alla hade tidigare genomgått minst en misslyckad IVF-behandling. Kvinnornas ägg befruktades och tilläts växa i fem dagar innan de analyserades med hjälp av CGH. Det resulterade i att alla kvinnor hade åtminstone ett normalt embryo som kunde implanteras i kvinnornas livmödrar. Totalt implanterades 50 embryon under 23 behandlingscykler. Detta resulterade i 21 graviditeter av vilka 18 passerade de första tre kritiska månaderna då de flesta missfall inträffar.

Enligt forskarna innebär det att andelen barn som föds levande troligen kommer att bli 78 procent, jämfört med 60 procent för IVF utan den aktuella screeningen, något som forskaren Dagan Wells vid Oxford University, kallar för fenomenalt.

Storbritannien kommer nu, av allt att döma, att införa den nya screeningtekniken.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev