Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Stort intresse för att återskapa klitoris

Publicerad: 1 Juli 2015, 09:24

Karolinska universitetsjukhuset i Stockholm upplever en stor efterfrågan på rekonstruktiv kirurgi för könsstympade. Sedan metoden lanserades i januari i år har sex kvinnor opererats och över tjugo står i kö.


Metoden som utvecklades för omkring tio år sedan av en fransk läkare, utförs på några få kliniker runt om i världen; i Paris, Barcelona, Amsterdam, Kalifornien, Burkina Faso, och nu i Sverige. Hannes Sigurjónsson är kirurgen som utför operationerna:

– Intresset har varit stort. Vi har fått intresseförfrågningar både härifrån Stockholms län, men även från andra län i Sverige och till och med, från grannländerna Norge och Danmark och från Storbritannien, berättar han för Sveriges Radio Ekot.

Metoden med klitorisrekonstruktion går ut på att frilägga den del av klitoris som är kvar efter en könsstympning. Klitoris är ett långt organ och därför finns det alltid någon del kvar som går att rekonstruera, enligt Hannes Sigurjónsson, som är nöjd med de operationer han hittills utfört:

– Alla har fått bättre känsel i klitoris och fått fram klitorisvävnad, och de som led av urinvägsbesvär har också fått förbättringar, så funktionella förbättringar och resultat har varit bra.

Majoriteten av patienterna har kommit på egenremiss eftersom många könsstympade upplever det som känsligt och jobbigt att gå till sin närmaste kvinnoklinik.

Relaterat material

Könsstympade kan återställas med hjälp av enkel operation

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev