Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Svenonius (M) vill inte gå med på barnmorskors krav om högre lön

Publicerad: 8 november 2021, 15:53

Irene Svenonius, finansborgarråd i Region Stockholm, vill inte gå med på barnmorskorna på Sös krav om högre löner.

Foto: Anna Molander/Pressbild, Adam Wrafter/ Bildbyrån

Barnmorskorna på Södersjukhuset tycker inte att Region Stockholms åtgärdsplan för en bättre arbetsmiljö är tillräcklig, rapporterar Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

FörlossningskrisenFörlossningsvårdVårdförbundetBarnmorskeförbundetRegion Stockholm

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


I ett brev till sjukhus- och regionledningen som Dagens Nyheter tagit del av, och som samtliga barnmorskor på förlossningskliniken står bakom, skriver barnmorskorna att ”/…/ ingen av punkterna är att beteckna som åtgärder, utan exempel på mål och visioner för framtiden.”

De skriver vidare att de vill se lönehöjningar på 8 000 kronor till barnmorskor med över 10 års erfarenhet av yrket, 6 000 kronor för barnmorskor med 6 till 10 års erfarenhet, 4 000 kronor för barnmorskor med 3 till 5 år i yrket och 2 000 kronor till de med 0 till 2 år i yrket. 

I slutet på förra veckan meddelade Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm till Ekot, att hon inte tänkte gå vidare med barnmorskornas krav och att lönefrågor skulle hanteras i ordinarie avtalsförhandling om några månader.   

I ett mejlsvar till Dagens Medicin svarar finansborgarrådet Irene Svenonius (M) på frågan: 

Om kravet om löneförhöjning är något som skulle kunna få barnmorskorna att dra tillbaka sina uppsägningar, varför vill ni då inte gå dem till mötes?

”Vi vill inte ha ett samhälle där enskilda politiker sätter enskilda medarbetares löner. Regionen har över 40 000 medarbetare och alla bör få en skälig löneutveckling utifrån kompetens och prestation. Inte av politiker. Jag står bakom den svenska modellen där parterna genom avtalsförhandlingar mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren kommer överens.

Min egen uppfattning är att vi behöver prioritera de erfarna barnmorskor som stannar inom förlossningsvården och de som tar de obekväma arbetspassen bör särskilt lyftas i kommande avtalsrörelse”.

 

Region Stockholms åtgärder:

• Ett arbete för att nå en barnmorska per födande kvinna.

• Se över schema och arbetstidsförläggning.

• Möjliggör rotationstjänstgöring. Några verksamheter har framgångsrikt arbetat med olika former av rotationstjänstgöring. De bästa av de lösningarna ska vi nu möjliggöra för fler kliniker. Målet är fler barnmorskor till förlossningen.

• Möjligheter att använda läkarinsatser på olika sätt.

• Arbeta med flöden och i mindre grupper för att använda kompetensen så optimalt som möjligt. 

• Vid behov bedöma om det krävs förstärkning av administrativa uppgifter, städning och andra stödfunktioner.

 

Källa: Region Stockholm 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev