Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tajt blodtryckskontroll hos gravida minskade inte komplikationer

Publicerad: 28 januari 2015, 22:00

Det lönade sig inte med en mer intensiv blodtrycksbehandling av gravida kvinnor med högt blodtryck, enlig en ny randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Kvinnor som fick sådan behandling hade inte mindre risk för missfall eller att föda ett dött barn eller ett barn som behövde specialiserad vård under den första levnadsmånaden, jämfört med kvinnor som fick mindre intensiv blodtrycksbehandling.

Detta skedde bland 30,7 respektive 31,4 procent i respektive grupp. Skillnaden var statistiskt säkerställd.

Kvinnor som fick den mer intensiva behandling hade dock en lägre risk att deras höga blodtryck skulle förvärras.

Enligt forskarna har blodtrycksmålen för gravida kvinnor varit mycket omdebatterade. Tidigare randomiserade studier på området har varit små och inte av hög kvalitet, skriver de.

De nya fynden stödjer varken de resultat som pekat på nytta eller risker med en tajtare blodtryckskontroll, enligt forskarna.

I studien ingick 987 kvinnor i Kanada, varav tre fjärdedelar hade högt blodtryck redan innan de blev gravida. Deltagarna lottades till att få behandling med antingen 100 eller 85 mmHg i diastoliskt blodtryck som målvärde.

Läs abstract till studien:

Laura Magee med flera. Less-Tight versus Tight Control of Hypertension in Pregnancy. New  England Journal of Medicine 2015; 372: 407–417. DOI: 10.1056/NEJMoa1404595

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev