fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tamoxifen i tio år var bra

Publicerad: 5 december 2012, 13:30

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Ytterligare fem år av behandling med läkemedlet tamoxifen förebygger återfall och död i bröstcancer hos kvinnor med östrogenpositiv sjukdom, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Tidigare studier har visat att fem års behandling med tamoxifen kan skydda kvinnor som opererats för tidig bröstcancer från återfall och bröstcancerrelaterad död både under och efter att behandlingen avslutats.

Ny forskning pekar alltså på att det skyddet kan utökas om behandlingen får fortsätta.

Det är ett internationellt forskarlag som följt upp nästan 7 000 kvinnor som lottats till att fortsätta med tamoxifen i totalt tio år eller att stoppa behandlingen efter fem år.

Andelen kvinnor som fått återfall i bröstcancer eller som hade dött i sjukdomen under år 5 till 14 efter att behandlingen startade var 21,4 respektive 12,4 procent i gruppen som fick förlängd behandling.

Motsvarande siffror i kontrollgruppen var 25,1 respektive 15,0 procent.

Skyddseffekten var särskilt tydlig efter det tionde året, rapporterar forskarna. Och sammantaget med resultat från tidigare studier indikerar de nya fynden att tio års behandling med tamoxifen halverar risken för bröstcancerrelaterad död under det andra årtiondet efter att behandlingen startade, enligt forskarna.

Den långvariga behandlingen gav visserligen en liten ökad risk för blodpropp i lungan och livmodercancer, men enligt forskarna översteg de här riskerna inte nyttan med behandlingen.

Forskarna spekulerar i att en motsvarande skyddseffekt även skulle ses med andra hormonläkemedel, som aromatashämmare, om sådan behandling fick fortsätta i tio år hos kvinnor med östrogenpositiv sjukdom. Men de aktuella resultaten är särskilt relevanta för yngre kvinnor som ännu inte nått klimakteriet, där aromatashämmare inte är ett alternativ, skriver forskarna.

Studien presenteras på bröstcancerkongressen SABCS i San Antonio, USA.

Läs abstract till studien:

Christina Davies med flera. Long-term effects of continuing adjuvant tamoxifen to 10 years versus stopping at 5 years after diagnosis of oestrogen receptor-positive breast cancer: ATLAS, a randomised trial. Lancet, publicerad online den 5 december 2012. DOI: 10.1016/S0140-6736(12)61963-1

Relaterat material

Cancermedicin på väg att ta slut

Friska ska få medicin mot cancer

Cellgifter följt av tamoxifen gav bäst effekt mot återfall

Bröstcancerpatienter testar kontroversiella hormoner

Bröstcancermedel förbättrade inte chansen att överleva

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev