Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Testosteron ökade sexlust hos äldre kvinnor

Publicerad: 7 november 2008, 15:23

Testosteron ökade sexlust hos äldre kvinnor

Det manliga könshormonet testosteron kan förbättra den sexuella funktionen hos kvinnor efter klimakteriet, enligt en ny studie. Men forskarna bakom studien varnar för att långtidseffekterna är osäkra.


I tidigare studier har testosteron visat sig effektivt för kvinnor med minskad sexlust som behandlas med östrogen. Nu visar en ny studie i senaste utgåvan av New England Journal of Medicine att testosteron också förbättrar sexuellt välbefinnande för kvinnor som inte behandlas med östrogen.

I studien ingick 814 kvinnor som alla genomgått klimakteriet och hade minskad sexuell lust. Deltagarna var rekryterade från 65 centra i olika länder, bland annat Sverige.

Patienterna randomiserades till daglig behandling med testosteronplåster, i doserna 300 mikrogram eller 150 mikrogram, eller placebo-plåster.  De följdes sedan under ett år.

Det primära effektmåttet i studien var förändring i antalet tillfredsställande sexuella episoder under vecka 21–24 jämfört med baslinjevärdet. Forskarna konstaterade en signifikant förbättring i detta avseende bland kvinnor som fått den högre dosen testosteron. I denna grupp ökade antalet tillfredsställande sexuella episoder under mätperioden med 2,1. Motsvarande siffra i placebogruppen var 0,7.

Den vanligaste biverkningen av behandlingen var oönskad hårväxt. Det förekom hos 30 procent av kvinnorna som fått 300 mikrogram testosteron, jämfört med 23,1 procent i placebogruppen. Fyra studiedeltagare som fått testosteron diagnostiserades under studieperioden med bröstcancer, medan inget sådant fall diagnostiserades i placebogruppen.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att testosteron ger en måttlig men meningsfull förbättring i sexuell funktion för kvinnor efter klimakteriet, men att långtidseffekterna av behandling är osäkra.

Bakom studien står forskare vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, USA. Studien var sponsrad av det amerikanska företaget Proctor & Gamble Pharmaceuticals.

New England Journal of Medicine, 2008; 359: 2005–2017

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev