Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tidig mens kopplas till hjärtsjukdom

Publicerad: 16 januari 2018, 10:33

Bilden stärks av att det finns ett samband mellan reproduktiva faktorer och hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor, enligt en ny observationsstudie i tidskriften Heart.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStroke

Kvinnor som fick sin mens vid elva års ålder eller tidigare, eller gick in i klimakteriet innan de fyllt 47 år, kan ha en högre risk att drabbas av hjärtsjukdom eller stroke, menar forskarna.

Missfall, dödfödsel, att ha opererat bort livmodern, eller burit ett barn i ung ålder är också förknippat med en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet, enligt resultaten.

Det är inte första gången som forskning visar en koppling mellan reproduktiva faktorer och kardiovaskulära sjukdomar. Den nya studien är av observationstyp och därmed kan inga orsakssamband fastslås. Fynden stärker ändå tidigare resultat, menar forskarna som nu vill se att kvinnor i målgruppen testas regelbundet för hjärtproblem och tillstånd som kan leda till blodproppar.

I studien användes uppgifter från en hälsoundersökning i Storbritannien där 250 000 kvinnor övervakades och testades mellan 2006 och 2016. Kvinnornas medelålder var 56 när undersökningen började. Resultaten justerades bland annat för BMI, systoliskt blodtryck och rökning.

Mer än fyra femtedelar av kvinnorna hade varit gravida, och nästan hälften hade två barn. I genomsnitt fick de sin mens vid 13 års ålder och sitt första barn vid 26.

2016 hade två tredjedelar av kvinnorna genomgått klimakteriet, vid en medelålder av 50 år.

Studien antyder att kvinnor som började menstruera före 12 års ålder har en 10 procent högre risk för hjärt-kärlsjukdom, jämfört med dem som var 13 år eller äldre när de fick mens första gången.

För kvinnor som gick igenom klimakteriet innan de fyllt 47 var risken för hjärt-kärlsjukdom 33 procent högre.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStroke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev